DJEČAK IZ JABLANICE OSVOJIO ZLATO U JAPANU: NACRTAO PLANETU BEZ GLOBALNOG ZAGRIJAVANJAJablaničanin Denis Avdić osvojio je zlatnu medalju na likovnom natjecanju u Japanu u konkurenciji rekordna 12.984 rada iz 88 zemalja.

Tema rada bila je 'Planeta Zemlja kakvu volim', a 14-ogodišnji Denis je na radu predstavio pojedine dijelove naše planete, od Sjevernog pola, preko Stjenovitih planina i Fudžijame, Amazona, Madagaskara, Egipta, Kanade i mnogih drugih, pa sve do vodopada u Jajcu i padina Čvrsnice s našim endemskim cvijećem, piše Mreža Mira.

Denis je zamislio planetu koja ne trpi posljedice globalnog zagrijavanja i sječe šuma. Želio je prikazati barem pojedine dijelove naše planete u svoj njihovoj ljepoti i skrenuti pažnju na činjenicu da moramo čuvati to što imamo. Natjecanje je održano u Tokiju, 20. po redu, u organizaciji japanske organizacije JQA (Japan Quality Assurance Organisation) i International Certification Organisation Network (IQ Net) uz podršku UNICEFA Tokyo.Cilj natjecanja je da se utječe na svijest djece i mladih o značaju očuvanja prirode i životne okoline. Predsjedavajući član žirija, profesor Kinutani Koji, akademski slikar i profesor na Umjetničkoj akademiji u Tokiju, izjavio je da bi životni vijek planete Zemlje bio znatno duži ukoliko bi se širom svijeta čuli glasovi i poruke koje su poslane na ovom natjecanju, a radovi će biti predstavljeni na brojnim izložbama.

Denis Avdić


Organizatori su također istaknuli značaj takmičenja ne samo zbog njegove edukativne prirode, jer je očuvanje životne sredine jedan od najvećih izazova u budućnosti, nego i zbog toga što nas podsjeća na naše odgovornosti od kojih zavisi budućnost naše djece.

Nagrađeni rad


Follow: PCskolaracDigitalniMagazin
Follow:  https://www.instagram.com/pcskol/