IT GIRLS KLUBOVI KODIRANJA ŠIROM BOSNE I HERCEGOVINE

Predstavnice IT Girls inicijative i Bit Alijanse u petak su posjetile OŠ Behaudin Selmanović u Sarajevu, te su učenicama i nastavnicama ove škole uručile 10 Arduino setova namijenjenih učenju programiranja i kreiranju elektronskih sklopova.

Tanja Madžarević, koordinatorica inicijative IT Girls, koju podržavaju tri UN agencije (UNDP, UNICEF i UN Women), naglasila je da je ovo jedna od aktivnosti finansiranih tokom crowdfunding kampanje IT Girls dolaze u vaše škole sa ciljem uključivanja djevojčica u praktično učenje o informatici.
Tokom kampanje u novembru prošle godine, zahvaljujući ogromnoj podršci javnosti, uspjeli smo obezbijediti sredstva za 9 osnovnih škola. Otišli smo i korak dalje i nakon kampanje uspjeli osigurati sredstva za desetu školu, istakla je Madžarević.

OŠ Behaudin Selmanović četvrta je škola koja je u ovoj školskoj godini dobila Arduino setove i pokrenula IT Girls klub kodiranja za djevojčice. Upitana šta misli o ovoj inicijativi, Larisa Suljović, učenica 6. razreda rekla je: IT Girls su svjetska organizacija koja uči djevojčice programiranju.

Nastavnici i nastavnice iz škola koje će primiti setove bili su na obuci u Sarajevu, gdje su se okušali u sklapanju elektroničkih projekata, a to znanje će dalje prenositi učenicama. U narednoj školskoj godini, IT Girls će ponovo posjetiti sve škole i klubove kodiranja, te ih podržati u izradi njihovih elektroničkih projekata.

IT Girls inicijativa cilj ima uključenje što više djevojčica, djevojaka i žena u IKT tehnologije BiH, na čemu aktivno radi širom zemlje od 2015. godine.