U OSMACIMA ĆE SE GRADITI ISTRAŽIVAČKI CENTAR ZA EDUKACIJU TALENTIRANE DJECE

Načelnik općine Osmaci Ljubo Petrović rekao je da će ova lokalna zajednica kandidirati projekt izgradnje istraživačkog centra za edukaciju talentirane djece od osnovnog, srednjeg do visokog obrazovanja, koji bi trebao biti financiran sredstvima Vlade Srbije.

"Za Osmake bi izgradnja ovog centra značila preporod. To bi promoviralo općinu i zaustavilo odliv mladih", rekao je Petrović.
On kaže da bi izgradnja istraživačko-edukativnog centra mlade i stručne ljude potakla da ostanu, razvijaju ideje i svojim angažiranjem doprinesu da općina bude samoodrživa.
"Istraživači centar indirektno bi pomogao razvoju ugostiteljstva i turizma, odnosno djelatnosti koje prate takvu ustanovu", rekao je Petrović i naglasio da bi ovaj projekt, iza kojeg bi trebala stati i Vlada Republike Srpske, na neki način bio početak budućnosti ovog područja.

Petrović je naglasio da bi izgradnja istrživačkog centra u Osmacima podrazumijevala kompleks sa amfiteatrima, laboratorijama, smještajnim kapacitetima i drugim sportskim i rekreativnim sadržajima.

On je podsjetio da bi se istraživački centar u Osmacima radio po uzoru na Istraživačku stanicu Petnica kod Valjeva.
"U početku bi nam suradnja sa Istraživačkom stanicom Petnica mnogo značila zbog njihovog dugogodišnjeg iskustva, razmjene nastavnog kadra i drugih iskustvenih parametara koje su u svom radu prošli u Petnici", rekao je Petrović.
Petrović je istakao da bi istraživački centar Osmaci u početku startao sa osnovnim sadržajima, a kasnije bi sredstvima Vlade Srbije, Vlade Republike Srpske i određenih donatora, prerastao u univerzalni međunarodni centar.
Načelnik općnie Osmaci rekao je da je određena lokacija za izgradnju istraživačkog centra, koja je prilagođena svim potrebama ovakve jedne ustanove.

"Ideja za gradnju ovog istraživačkog centra stara je godinu dana i potekla je od općine Osmaci i ministra za inovacije i tehnološki razvoj u Vladi Srbije Nenada Popovića, koji bi želio da se ovakav jedan istraživačko-obrazovni centar za mlade kadrove izgradi na ovom području", rekao je Petrović.

Petrović je podsjetio da je idejno rješenje ovog istraživačkog centra u završnoj fazi, nakon čega će se znati i visina potrebnih sredstava.
Vlada Srbije dala je suglasnost 11. travnja da se Republici Srpskoj uputi 9,3 milijuna eura za realizaciju projekata u raznim oblastima u okviru mehanizma uaradnje Sporazuma o uspostavljanju specijalnih paralelnih odnosa Srpske i Srbije.

Premijer Republike Srpske Radovan Višković nedavno je najavio da će početkom svibnja, najvjerovatnije u Etno-selu "Stanišići" kod Bijeljine, biti održan sastanak svih načelnika i gradonačelnika iz Srpske, te nekoliko iz Federacije BiH gdje je većinsko srpsko stanovništvo.

Sastanku bi trebalo prisustovati i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednik Srpske Željka Cvijanović, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer Srbije Ana Brnabić i drugi službenici iz Srpske i Srbije.
Višković je rekao da bi na sastanku trebalo biti riječi o realizaciji dosadašnjih projekata i daljoj suradnji u budućim projektima za koje se već sada prave planovi.