U Američkom kutku Mostar jučer održano predavanje „Jesu li naša djeca sigurna na internetu?“    Američki kutak Mostar je još jednom u nizu interesantnih i korisnih sadržaja priredio jedno vrlo aktuelno predavanje, ovaj put na temu "Jesu li naša djeca sigurna na internetu?“. Mentor predavanja bio je edukator Miro Pandur koji se već godinama uspješno bavi edukacijom omladine, te iznalaženjem najboljih načina primjene tehnologije u škol,i ali i temama o izazovima novog vremena i značajem digitalne pismenosti kao i  medijske pismenosti.

      Živimo u vrijeme ekspanzije tehnologije i svjedoci smo da osim dobrih strana, korištenje tehnologije ima i svoju drugu stranu. Roditelji i djeca suočavaju se sa izazovima neprimjerenog ponašanja pojedinaca koji kao svoj alat koriste virtuelni svijet SMS-ova, messanger-a, viber-a, facebook-a...  

     Razmjere koje su poprimile raznorazne opasnosti na internetu, alarmantne su i od nas traže akciju u vidu sticanja znanja kako se ponašati, šta učiniti i kako se odbraniti od zlonamjernih nasrtaja na našu privatnost. Svijest o tim opasnostima u mnogome može preventivno spriječiti neugodne situacije.

     Na predavanju se razgovaralo i učilo o osnovnim pravilima ponašanja na socijalnim mrežama. Učilo se o tome šta je digitalni trag, koje su štetne i korisne aplikacije, koje podatke smijemo objaviti, šta učiniti u slučaju lažnih profila na facebook-u te koji su izazovi Youtube mreže.


     Svoje učešće u predavanju dali su i sami učesnici (roditelji i djeca, učenici) iznošenjem primjera iz ličnog života i osvjetljavajući time stvarne probleme o kojima se povela diskusija.
Učesnici su izrazili zadovoljstvo naučenim, poželjeli da ovakvih predavanja bude još i pozdravili aktivnosti Američkog kutka Mostar koje doprinose razvoju svijesti o važnim pitanjima današnjice.

autor: PC školarac Team