RAČUNARSTVO U OBLAKU - OVA ŠKOLA JE GENERATOR KREATIVNOSTI, IMAJU TOLIKO NAPREDNIH IDEJA DA IH JE GOTOVO TEŠKO PRATITI

U Osnovnoj školi Stjepana Radića u Brestovcu Orehovičkom nalazi se prva hrvatska “Učionica u oblaku” (Classroom in the cloud). Ova učionica predstavlja iskorak u životu i radu škole, a njome se želi bitno unaprijediti digitalna zrelost učenika i djelatnika, lokalne zajednice te u konačnici i hrvatskog društva.

Riječ je o učionici, čije je uređenje koštalo 70-ak hiljada kuna, u kojoj učenici na nov i savremen način sudjeluju u kreiranju i pristupanju vlastitim i zajedničkim repozitorijima znanja, koristeći napredne IKT resurse, u koje spada i studio školske internetske televizije “Srce Zagorja”, koja se emitira putem YouTubea.

Djeca u učionici sjede na “visećim stolcima”, tako da se osjećaju relaksirano, kao da sjede na oblaku, a svi podaci spremaju se u “cloudove”, odnosno oblake, što znači da se spremaju na internetu, a ne fizički na hard discove. Sam izgled učionice u oblaku gotovo je nadrealan: stimulirajuće i opuštajuće boje, udobni naslonjači, TV studio, interaktivni projektor koji obični zid pretvara u pametnu ploču…

Učionicu su u maju prethodne godine otvorile zamjenica župana KZŽ Jasna Petek i pomoćnica ministrice nauke i obrazovanja Lidija Kralj.

– Iz ove škole Hrvatskom se širi jako dobar glas. Veseli me vidjeti sinergiju lokalne zajednice, škole i roditelja, to je nužno za uspjeh kurikularne reforme – rekla je pomoćnica ministrice Lidija Kralj, dok se zamjenica župana Jasna Petek nadovezala da je Krapinsko – zagorska županija kao osnivač izuzetno ponosna na školu u Brestovcu Orehovičkom.

Inovativno podučavanje

– Direktora Kobeščaka i njegov tim je zaista teško pratiti u njihovim odličnim idejama. Ova škola je generator kreativnosti i pioniri su u korištenju informacijsko – edukacijske tehnologije na području naše županije/ kantona. Zapravo, ovo je škola iz koje idu sve napredne ideje inovativnog i naprednog načina poučavanja. Tako je i ovo otvorenje “učionice u oblacima” lijep primjer kako na nov i inovativan način možemo podučavati djecu u različitim područjima – zaključila je Jasna Petek.