PONAŠAJTE SE U SKLADU SA ONIM KAKO BISTE ŽELJELI DA SE VAŠE DIJETE PONAŠA

Nema tog roditelja koji svjesno želi podsticati negativne obrasce ponašanja kod djeteta. Roditelji najčešće nisu svjesni da su za određena negativna ponašanja kod djeteta, koja se danas mukotrpno trude da isprave (kažnjavanjem i sankcionisanjem) sami odgovorni.
Kako taj proces izgleda?
S obzirom na to da svoju inspiraciju crpim iz rada sa djecom i njihovim porodicama, kao i iz svog okruženja, navešću primjer situacije koju sam imala priliku da ispratim duži period.Kada je djete moje prijateljice imalo nešto manje od dvije godine, svjedočila sam situaciji neprimjerenog odgovora roditelja na ponašanje djeteta. Naime, svako ko ima (ili je imao) dijete pomenutog uzrasta, svjestan je dječije fascinacije bacanjem stvari, čupanjem, ujedanjem, udaranjem i sl.

Kao i svako dijete tog uzrasta, sin moje prijateljice je demonstrirao sve te nepoželjne oblike ponašanja.

A kako je ona reagovala?

Njoj je bilo zanimljivo, od toga je napravila igru, zabavu i smijala se. Naravno, odmah sam je upozorila da takav odgovor na opisan obrazac može rezultirati većim problemima u ponašanju kasnije.

Nedavno me je pozvala da me pita šta da radi sa ponašanjem njenog, sada četvorogodišnjeg djeteta, jer je van kontrole.

Opisani primjer savršeno ilustruje primjer podsticanja negativnih oblika ponašanja.

Zamka u koju roditelji često upadaju je zamka podrazumijevanja.
Pozitivna ponašanja su nešto što se očekuje, podrazumijeva, stoga često prolaze nezapaženo od strane roditelja i adekvatna reakcija na njih najčešće izostaje. S druge strane, negativni obrasci ponašanja uglavnom kao što su npr. prve psovke, nesvjesno se nagrađuju dodatnom pažnjom.

Onog trenutka kada fascinacija izbljedi i dođemo do zaključka da prethodno nagrađena ponašanja ipak nisu poželjna, okrećemo se kritikama, zabranama, kaznama, grdnji.

Da li i vama to zvuči pomalo nelogično?

Djetetu tek nije logično, takvim ponašanjem je do juče dobijao brdo pažnje i udovoljavao svojim roditeljima i okolini, a danas se od njega traži da se odrekne te slatke nagrade, tek tako preko noći.

Kada govorimo o podsticanju i jednih i drugih oblika ponašanja, možemo govoriti i o onim ponašanjima koja roditelji demonstriraju, odnosno ponašanjima koja nisu nužno nagrađena od strane roditelja, već ih djeca usvajaju posmatranjem.

Naime, ne možete očekivati da vaše dijete čita knjige, ukoliko mu niste postavili takav primjer.

Da sluša klasičnu muziku, ukoliko vi nemate takve afinitete.

Danas-sutra, kada postane adolescent, ne očekujte da će vaše dijete prihvatiti kritiku kada zapali cigaretu, ukoliko ste vi pušač.

Ovaj spisak može ići u nedogled, ali poruka je jedna.

Ponašajte se u skladu sa onim kako biste željeli da se vaše dijete ponaša.

Ukoliko neku svoju ličnu naviku smatrate lošom ili nepoželjnom i ne bi ste voljeli da je prenesete na vaše dijete, danas je dan da razmislite o tome na koji način ćete se te iste navike otarasiti.

Ujedno, vodite računa da pravite pažljiviju selekciju koja ponašanja u budućnosti želite da nagradite.

Razmislite o tome koje to oblike ponašanja kod vašeg djeteta želite njegovati.

Koja su to ponašanja koja idu u susret vašim vrijednostima, a koja biste željeli da izbjegnete u budućnosti?

Autor: Jelena Ivanović, specijalni pedagog-master defektolog, Edukativni centar PORODICA