NOVI USPJEH MELIKE LOŠIĆ: POSTALA REGIONALNA FINALISTICA SVJETSKE NAUČNE OLIMPIJADE


Nadarena Zeničanka Melika Lošić je regionalna finalistica Google science fair takmičenja projekata, najvećeg takvog tipa u svijetu, a njen projekat je izabran kao jedan od najboljih u Evropi.
Kroz svoj projekat Melika je ponudila pojednostavljen pristup detekciji oštećenja u cijevima. Ovaj pristup ima niz prednosti u odnosu na standardni pristup što se ogleda u brzini dobijanja rezultata, prethodnih priprema i obradi termograma.

U razgovoru za Klix.ba Lošić je kazala da je ovo svjetska naučna olimpijada gdje takmičari iz svih zemalja svijeta šalju svoje radove, a brojka prelazi nekoliko hiljada naučnih radova.

"Prijavila sam se putem aplikacije na internetu kao i hiljadu drugih takmičara iz cijelog svijeta. Sudije na ovom takmičenju su ugledni naučnici NASA-e te zaposlenici Centralne kompanije Google, Lego, utjecajni naučnici iz Sjedinjenih Američkih Država, National Geographica i Scientific Americana, urednica magazina Nature Magazine, profesori na prestižnim inverzitetima i drugi. Ukratko rečeno, moj projekat se bavi detekcijama oštećenja uz pomoć infracrevene termografije, i unaprijeđena je verzija mog već prethodno rađenog projekta", kazala je Lošić.