}); ŠTA JE INTERAKTIVNA TEHNOLOGIJA UČENJA I RAZLIKE IZMEĐU AKTIVNE I INTERAKTIVNE TEHNOLOGIJE UČENJA

ŠTA JE INTERAKTIVNA TEHNOLOGIJA UČENJA I RAZLIKE IZMEĐU AKTIVNE I INTERAKTIVNE TEHNOLOGIJE UČENJAŠkolsko obrazovanje obuhvaća različite metode poučavanja, čiji je cilj maksimiziranje učenja učenika. Ipak, nastavnici i metodolozi još uvijek se bave pitanjem kako učinkovito osposobiti mlade generacije. Zbog toga se uvođenje raznih inovacija pozitivno percipira s ciljem uspješne provedbe ovog procesa.

Korištenje interaktivnih tehnologija učenja događa se kada učenici izravno stupaju u interakciju s okruženjem učenja. Djeluje kao stvarnost u kojoj djeca stječu iskustvo, što je središnji aktivator spoznajne spoznaje.

Uz uobičajenu pasivnu ili aktivnu nastavu, nastavniku je dodijeljena uloga vrste filtera. On je prisiljen proći kroz sve obrazovne informacije. Za razliku od ovih tradicionalnih metoda, interaktivna nastava pruža ulogu učitelja kao pomoćnog učenika, aktivirajući tok informacija.
Interaktivni modeli učenja, u usporedbi s tradicionalnim, mijenjaju interakciju učenika s učiteljem. Učiteljica daje djeci stvaranje uvjeta za očitovanje njihove inicijative. Učenici su punopravni sudionici takvih lekcija. Istodobno, njihovo je iskustvo jednako važno kao i iskustvo učitelja koji ne daje spremno znanje, ali potiče svoje učenike da pretražuju.

S pasivnim modelom, svladavanje materijala od strane učenika događa se samo s riječima učitelja, kao i materijalima navedenim u udžbenicima. U ovoj lekciji, glavni lik je učitelj. Škola su jednostavno pasivni slušatelji. Komunikacija učenika s nastavnikom ovom metodom provodi se pomoću kontrole ili samostalna djela, testove i ankete. Ovaj model u obrazovanju je tradicionalan i nastavlja se koristiti odgajateljima. Primjer takve obuke su lekcije koje se održavaju u obliku predavanja. U isto vrijeme, učenici ne obavljaju nikakve kreativne zadatke.

Aktivna metoda

U trenutnoj fazi razvoja škole pasivni način obrazovanja postaje nevažan. Počele su se koristiti aktivnije metode. Oni su oblik interakcije između učitelja i učenika, u kojima obje strane procesa učenja međusobno komuniciraju. Učenici nisu uopće pasivni slušatelji. Oni postaju aktivni sudionici lekcije, imaju jednaka prava s učiteljem. To potiče dječiju kognitivnu aktivnost i njihovu neovisnost. U tom se procesu uloga kreativnih zadaća povećava u procesu stjecanja znanja. Osim toga, ako pasivnom metodom dominira autoritarni stil, tada se aktivnom metodom pretvara u demokratski oblik.

Međutim, ovaj model ima i neke nedostatke. Svojom upotrebom učenici su predmet učenja samo za sebe. Djeca komuniciraju s učiteljem, ali nemaju međusobno dijalog. Dakle, aktivna metoda poučavanja je jednostrana. To je relevantno kada se koriste tehnologije samoobrazovanja, samorazvoja, samoobrazovanja i samoupravljanja. Međutim, aktivni režim ne podučava djecu razmjenu znanja. Ne dopušta mu da stekne iskustvo interakcije u grupi.

Inovativna metodologija

Tu su i moderne interaktivne tehnologije učenja. Ovom tehnikom čitava je lekcija u načinu dijaloga ili razgovora s nekim. Aktivne i interaktivne tehnologije učenja imaju mnogo zajedničkog. Neki čak stavljaju jednak znak između njih.

Interaktivna metodologija usredotočuje se na široku interakciju studenata ne samo s učiteljem već i međusobno. Kakvo je mjesto učitelja u ovoj lekciji? On usmjerava aktivnosti studenata za obavljanje zadataka dodijeljenih klasi. Stoga, tehnologija interaktivnog učenja nije ništa više od savremenog oblika aktivne metode.

Inovativni koncept

I sama riječ "interaktivna" došla je na ruskom s engleskog jezika. Njezin doslovni prijevod znači "inter" i "čin". Pojam „interaktivni” izražava sposobnost da bude u mogućnosti dijaloga, razgovora, ili u interakciji s bilo kim (npr, ljudi), kao i sa bilo (Računalo). Stoga je inovativni oblik učenja dijalog u kojemu se ostvaruje interakcija.

Organizacija interaktivnog načina rada

Inovativni oblik prezentacije znanja osmišljen je za stvaranje najudobnijih uvjeta za studente. Interaktivne tehnologije za podučavanje u školi pretpostavljaju takvu organizaciju lekcije, kada se modeliranje različitih životnih situacija odvija, a igra uloga se koristi. U isto vrijeme, opće rješenje postavljenog pitanja napravljeno je na temelju analize predloženih situacija i okolnosti.

Informacijski tokovi prodiru u svijest učenika i aktiviraju aktivnost mozga. Naravno, tehnologija interaktivnog učenja zahtijeva potpuno promjenu postojećih struktura lekcije. Osim toga, takav režim je nemoguć, bez iskustva i profesionalizma samog učitelja.

U strukturi moderne lekcije, tehnologija interaktivnih metoda poučavanja, konkretne tehnike, treba maksimalno iskoristiti. Uz njihovu upotrebu, stjecanje znanja će biti zanimljivije i bogatije.

Dakle, šta je interaktivna tehnologija učenja u DOW-u? To su tehnike kada student stalno reagira na objektivne i subjektivne odnose sustava učenja, povremeno ulazeći u njega kao aktivni element.

Važnost inovativnih oblika obrazovanja

Za obrazovni proces, rusko zakonodavstvo je zajamčilo načelo humanizacije. U tom će smislu biti potrebno pregledati sadržaj cjelokupnog procesa učenja.

Glavni cilj školskog procesa je integralni razvoj djetetove osobnosti u ostvarivanju neovisne mentalne i kognitivne aktivnosti. A to u potpunosti podupire savremene interaktivne tehnologije. Kada se primjenjuju, učenik samostalno prati put znanju i asimilira ih u većoj mjeri.

Tehnologija interaktivnih metoda podučavanja je dizajnirana:

- aktivirati individualne mentalne procese učenika -
- probudi se unutarnji dijalog shkolnika-
- razumjeti informacije koje su bile predmetom razmjene,
- individualizirati pedagošku interakciju -
- Dijete će se odvesti na mjesto gdje će postati predmetom učenja -
- pružiti dvosmjernu komunikaciju u procesu razmjene informacija između školske djece.

Pedagoške tehnologije interaktivne nastave stavljaju nastavnika u zadatak olakšavanja i podupiranja procesa stjecanja znanja. Važno je:

- otkriti raznolikost gledišta -
- Za obraćanje osobnom iskustvu sudionika dijaloga -
- podupiru aktivnost školske djece -
- kombinirati praksu s teorijom-
- promicati uzajamno obogaćivanje sudionika
- olakšati percepciju i asimilaciju zadatka -
- poticati dječiju kreativnost.
Tehnologija za razvoj interaktivnog učenja sugerira da učitelj u lekciji obavlja nekoliko zadataka. Jedan od njih je djelovati kao stručni informator. Da biste to učinili, pripremiti i prezentirati pisanu materijal pokazati video, odgovoriti na pitanja sudionika lekcije, pratiti rezultate procesa učenja i tako dalje.

Isto tako, uz interaktivnu obuku, nastavniku je dodijeljena uloga voditelja. Sastoji se od uspostavljanja interakcije između školske djece i fizičkog i društvenog okruženja. Da bi to učinio, učitelj razbija djecu u podskupine, koordinira ispunjavanje zadataka koji su im dodijeljeni, potiče ih da samostalno traže odgovore i tako dalje.

Uloga nastavnika u interaktivnom učenju uključuje obavljanje funkcija konzultanta. Učitelj ne samo da se odnosi na već akumulirani doživljaj učenika nego i pomaže u pronalaženju rješenja zadanih zadataka.

Vrste interaktivnih tehnologija

Radi učinkovite prezentacije znanja iz lekcija o inovativnoj metodi, nastavnik koristi:
- rade u malim grupama, razdvajaju učenike u parove, trojke itd.
- karusel-
- heurističke razgovore-
- predavanja, čije je predstavljanje problem
- način brainstorminga -
- poslovne igre-
- konferencije-
- seminari u obliku rasprava ili rasprava -
- sredstva multimedije;


Izvor: nsokote.ru

Pozovite i prijatelje da se pridruže na :stranici