NASTAVNIK IZ NIŠA IMA NAJBOLJI YOUTUBE TUTORIJAL ZA UČENJE MATEMATIKE

Nastavnik informatike i matematike Saša Popović iz Niša dobio je nagradu za najbolji YouTube tutorijal za učenje matematike.

Svjetski priznata kompanija iz Kolorada raspisala je konkurs iz oblasti primjene fotošopa, ilustracije i kombinacije bilo kog softvera, a u trećoj kategoriji Saša Popović  je osvojio prvo mjesto.

Ovaj Nišlija se među srpskim prosvjetnim radnicima izdvojio kada je u želji da pomogne učenicima u pripremi prijemnog ispita za srednju školu postavio na YouTube postupke i rješanja zadataka iz matematike. Kombinujući svoja znanja iz matematike i informatike i koristeći fotošop, on je uspjeo da učenicima približi zadatke koji su ih očekivali na ispitu i ova metoda donjela mu je pobjedu.

"Trebalo je napraviti video tutorijal o upotrebi nekih softvera i ja sam se prijavio i napravio video prilog o tome kako sam snimao klipove uz pomoć kojih sam pripremao djecu za prijemni iz matematike", kaže Popović, a prenose "Južne vijesti".

Najpriznatiji svjetski stručnjaci iz oblasti informatike, među kojima je Dik Mekland, jedan od najvećih poznavalaca fotošopa, ocjenjivali su radove koji su se prijavili za ovo internacionalno takmičenje. Svi oni odlučili su da je Popovićev rad najuspešniji.

Vrijedna nagrada koju je Saša Popović osvojio u Americi, samo je valorizacija njegovog truda koju je uložio u online kampanju besplatnog učenja matematike. Na taj način samo je prošle godine pripremio 10.000 đaka za prijemni. Njegov YouTube kanal Uči slobodno Akademija je u junu 2011. bio među prvih pet obrazovnih kanala na globalnom nivou. Zvanična YouTube statistika kaže da je u sedmici kada je održan prijemni ispit (u našoj zemlji) bio i najgledaniji obrazovni kanal na svijetu.

"Sinula mi je ideja da postavim materijal tamo gdje provode najviše vremena i osjećaju se najprirodinije", objašnjava Saša Popović kako je krenuo u projekat "YouTube priprema osmaka za završni ispit iz matematike".