NASTAVNICA KOJA ŽIVOTE DJECE SA POTEŠKOĆAMA U RAZVOJU PRETVARA U MUZIKUNastavnica Marica Blažević Ružić nakon 27 godina rada u prosvjeti otišla je u penziju, ali je i dalje neumorna u organizovanju humanitarnih akcija i druženju sa djecom. Nastavnica Marica je volonter. Općenito govoreći  volontiranje je jednokratni doprinos društvu, dok je za druge to životna misija.

Svi mi uvijek tragamo za savjetima i receptima uspješnosti, iako smo svjesni da univerzalnog recepta nema. Marica se  trudi da promoviše kvalitet, a zbog odnosa koji je razvila s djecom - klinci je jako vole, jer je puna inspiracije i inicijative.
Bavljenje muzikom itekako može da pomogne mališanima da intelektualno napreduju, te da razviju introspektivnost . Na ovaj način djeca imaju više ljubavi i empatije.
Nastavnica ističe da putem muzičkih radionica korisnici se oslobađaju nelagode, poboljšavaju sliku o sebi i svijest o vlastitom tijelu, poboljšavaju komunikacijske vještine te smanjuju društveno neprihvatljivo ponašanje kao što je  agresivnost i  impulzivnost.
„Sve što u životu radim, radim srcem i dušom, a ove muzičke radionice sa djecom me posebno ispunjavaju i čine moj život kompletnim, jer u svakom djetetu ostavljam dio svoje duše a i oni meni daju dio sebe. Svaki napredak za njih je i ogroman napredak za mene. „

 Teškoće s kojima djeca s posebnim potrebama svakodnevno žive, nameću dodatan stres u njihovom životu i ponekad imaju osjećaj manje vrijednosti u društvu. Muzika  pruža zadovoljstvo, umiruje, pokreće slobodu vlastitih misli, djeluje i na tjelesno tako da usporava rad srca, poboljšava krvotok te uvodi u san.