3 JEDNOSTAVNA PRAVILA PRODUKTIVNIH I SRETNIH PORODIČNIH ZAJEDNICA

Često čujemo koliko malo je potrebno za sreću i istina je da upravo sitnice prave razliku. Porodice koje poštuju određena i jednostavna pravila zasigurno će biti sretne.

Sitnice poput, razbacane garderobe, ostavljenog prljavog tanjira na stolu umjesto u sudoperu… najviše unosi nervoze u porodicu (osim financija). U patrijarhalnim porodicama podrazumijeva se da se o kućanstvu brine žena. Ali, ne mora uvijek biti tako , ali pravila porodičnog ponašanja postavljaju se odmah po stupanju u brak. Ako partneri tada naprave jasnu podjelu poslova u kućanstvu, kasnije će i djeca lako prihvatiti svoje obaveze. Zajednička briga o kućanstvu ne samo da rasterećuje mame i supruge, već jača i osjećaj zajedništva među članovima porodice, a djeci je dobar model za njihov parterski život koji im predstoji. Također nema sretne porodice bez zadovoljnih bračnih partnera.

Vjerojatno vam se čini kao nemoguće, ali postoji rješenje za uspješno balansiranje osobnih potreba sa zahtjevima partnera, djece, roditelja i posla koji radite. Donosimo vam tri osnovna pravila za sretnu porodicu.

Biti zajedno znači biti sretan

Bit svake sretne porodice je da su njeni članovi sretni i zadovoljni kada su zajedno. Jedno drugome bi trebali pružati podršku i dobro se odnositi jedan prema drugome. Zajedničko objedovanje najčvršći je porodični zagrljaj koji postoji i to druženje za stolom treba iskoristiti za opuštanje, šalu i lagane razgovore. Svejedno da li je riječ o doručku, ručku ili večeri, smijeh je nešto što će djeca pamtiti kao najljepše uspomene iz djetinjstva. Zajedničke obroke bi trebali imati najmanje pet puta sedmično.

Brak je na prvom mjestu

Partneri trebaju njegovati ljubav i bliskost koja ih je i odvela u bračne vode. Mali znaci pažnje, riječi razumijevanja i podrške, zagrljaj i intimna večera van kuće, odlična su obrana od nesuglasica. Svakodnevica ubija bliskost i udaljava partnere. To stalno treba imati na umu i kada se upali crvena lampica, treba odmah reagirati, a ne gurati pod tepih nezadovoljstvo koje raste. Osim što će partnerima povratiti povjerenje i bliskost, to je dobra lekcija i za djecu koja o braku i odnosima uče od svojih roditelja i iz njihovog međusobnog ponašanja.

Porodica je važnija od prijatelja

U sretnim porodicama svi članovi su bez ikakve sumnje iznad prijatelja. Isto tako i dijete ne treba doći u situaciju da zabavu traži izvan kuće i stavi prijatelje iznad braće i sestara. Naravno da djeca trebaju imati prijatelje ali objasnite djeci da je  prijateljstvo važno, ali da je podređeno porodici.