ZAŠTO JE VAŽNO UČITI KAKO KORISTITI MULTIMEDIJU U NASTAVNOM PROCESU

Multimedija je prožela svaki dio našeg društva. Kako 21. stoljeće napreduje dalje, bit će još važnije da učenici razumiju multimediju i prijelaz iz pasivnih potrošača u aktivne, misleće korisnike. Kao učitelj imate priliku angažirati svoje učenike kao nikad prije. Kroz interaktivne igre, video isječke i podcaste možete pomoći u zadovoljavanju potreba svojih učenika.

Mobilnost: Mi smo svijet u pokretu. Mobiteli, iPadi i prijenosna računala u rukama su velike većine odraslih i sve više su u rukama većine učenika. Postaje očito da ovi uređaji brzo postaju primarno sredstvo kojim komuniciramo. U stvari, za mobilne telefone, većina komunikacije među studentima se ne događa sa stvarnim telefonom, nego s tekstualnim porukama. Učenje se može odvijati bilo kada i bilo gdje s tim uređajima.

Individualiziranost: Multimedijski resursi mogu vam pomoći zadovoljiti potrebe svojih učenika. Vaši učenici mogu najbolje učiti s kratkim videozapisima, audiozapisima ili podcastima. Mogla bi se pokriti ista tema, a da svaki učenik radi sa svojim snagama kako bi maksimizirao učenje.

Saradnja: Blogovi, društvene mreže i wikiji omogućuju učenicima da komuniciraju i podučavaju jedni druge, ne samo unutar vlastite škole, već i sa učenicima širom zemlje i svijeta. Povrh toga, web-lokacije poput Twittera mogu biti neprocjenjivi alat za profesionalni razvoj. Pratite ostale stručnjake kako biste stekli uvid u najnovije trendove, planove lekcija i načine integriranja tehnologije u svoj nastavni program.

Fleksibilnost:
Danas je svijet na dohvat ruke: možete istražiti svoje studente na internetu; pozvati stručnjake u vašu učionicu s podcastima ili ICN sesijama; prikaz interaktivnih modela; na pametnom telefonu pronaći aplikacije relevantne za vašu lekciju; i da vaši učenici osmisle nešto što je stvarno i smisleno.

Globalno: Osposobljavanje škola na globalnoj razini bilo je tema koja je detaljno istražena na samitu u Iowi. Povezujući svoje učenike s globalnom zajednicom, oni mogu naučiti o novim kulturama i zemljama na autentičan način. Osim toga, multimedija će vam pomoći proširiti pogled učenika na svijet, pripremajući ih za interakciju sa širom zajednicom na globalnom tržištu koji je u sve većoj saradnji.