STEM - SISTEM ZA USPJEH UČENIKA U SVIM OBLASTIMA

Engleski pojam STEM javlja se kao akronim, koji upućuje na nekoliko akademskih disciplina: nauka (science), tehnologija (technology), inženjering (engineering) i matematika (mathematics).

Ovaj pojam se odnosi prije svega na škole, koje unutar ponuđenih obrazovnih programa i modula favorizuju obrazovanje, ključno za razvoj naučno-tehnološke sfere.

U pogledu obrazovanja, mnoge američke inicijative zalažu se za uvođenje STEM predmeta u sve edukativne profile.

Prema mišljenju brojnih američkih stručnjaka, STEM vještine ne treba izučavati izolovano poput posebne predmetne porodice, već ih je potrebno implementirati u sve škole, bez obzira na dominantni profesionalno-obrazovni profil za koji bi se učenik opredjelio.

Ovo je jedan od ključnih elemenata po kojem se STEM škole razlikuju u odnosu na druge škole: prirodno-matematički predmeti ne izučavaju se samo na pojedinim smjerovima.

STEM ključan za uspjeh u svim sferama
Bez obzira čime će se pojedinac baviti, STEM predmeti biće mu neohodni za uspješno snalaženje na sadašnjem i budućem tržištu rada. Ako je pojedinac društveno-humanistički obrazovan, kvalitetno poznavanje matematike omogućiće mu preciznost i sistematičnost.

Takođe, bez poznavanja savremenih IT tehnologija, kompjutera i pretraživača, uskoro nećemo biti u mogućnosti da kupimo čak ni kartu za prevoz. Brojni primjeri iz svakodnevnog života podstiču svjetske stručnjake da stalno ukazuju koliko su STEM znanja važna i koliko su savremene škole dužne da ova znanja i predmete učine jednako dostupnim svima.

Stručnjacima sa STEM znanjima otvorena sva vrata

Koliko je STEM važan za obrazovanje, pokazuju inicijative brojnih američkih udruženja, koja podsjećaju na važnost pomenute četiri nauke, ne samo za profesionalni prosperiret pojedinca, već za društvo u cjelini.

U okviru nastojanja da učenici u BiH ovladaju ključnim kompetencijama neophodnim za učešće u ekonomiji zasnovanoj na znanju i postanu nosioci ekonomskog razvoja u budućnosti, organizacija Save the Children je počela s implementacijom projekta “Unapređenje osnovnog učenja i obrazovanja u Bosni i Hercegovini (ENABLE BiH)” u septembru 2016., uz podršku Agencije za međunarodni razvoj SAD (USAID).

Nakon dvije godine rada na Operativnom nastavnom planu za STEM i edukaciju nastavnika, druga faza projekta proširuje se na 12 pilot škola u Bosni i Hercegovini koje uvode STEM podučavanje u učionice, počevši od otvaranja dvije STEM laboratorije u dvije STEM model škole u Sarajevu i Mostaru.

Direktor škole 'Amer Ćenanović' u koju je uvedena prva STEM laboratorija u BiH, Vahid Čustović, rekao je da STEM pristup obrazovanju nadopunjava njihove aktivnosti, te učenike zaista sprema za budućnost. Riječ je o paradigmi koja će naše obrazovanje učiniti zanimljivim, funkcionalnim i svrsishodnim. Izrazio je nadu da će se ovaj pristup, koji uveliko živi u razvijenim zemljama, primjenjivati u svim školama u BiH.

Direktorica organizacije Save the Children za sjeverozapadni Balkan Andrea Žeravčić pojasnila je da će se u 12 škola u Bosni i Hercegovini provoditi integrirano STEM podučavanje.

“Vjerujemo da će nastava iz STEM disciplina biti puno interesantnija za djecu, relevantnija, i da će im ukazivati na koji način nauku i sve discipline koje STEM pokriva mogu koristiti u svakodnevnom životu“, kazala je Žeravčić.

Do 2020. STEM obrazovanje će biti primjenjeno u 12 model-škola u Bosni i Hercegovini, u kojima će se opremiti STEM laboratorije, saopćeno je iz organizacije Save the Children.