PRAVA ŠKOLA ZA ŽIVOT - OVA UČITELJICA JE ODLUČILA PODUČAVATI ČETVRTAŠE KAKO DA UPRAVLJAJU NOVCEM


Da je svako od nas u četvrtom, zapravo bilo kojem razredu osnovne ili srednje škole imao jednu učiteljicu Saru koja nam je jednostavnim rječnikom objasnila što je kredit, a što kamata, kako se štedi i kako planira kućni budžet, a kako piše projektni plan i traže sponzori za njega – možda bi nam danas život bio lakši. Možda, nije nemoguće, u tom slučaju mnogi ne bi imali problem sa »švicarcima«, minusima na tekućem, brojnim drugim problemima svagdašnjim.

Zahvaljujući entuzijazmu mlade učiteljice Sare Ščurić, i Osnovne škole »Gustava Krkleca« u zagrebačkom Travnu, koja je njezinom entuzijazmu dala krila, 4.b razred ove škole, desetogodišnjaci, ovdje jednom sedmično uče izborni predmet »Poduzetništvo«. Oni dosad već znaju što je kredit, a što kamata koja se na njega plaća; što je pozitivna kamata na štednju, znaju, nadalje, kako planirati kućni budžet, a kako kod kuće štedjeti za nešto što im je važno, odnosno kako u školi uštedjeti za zajedničku »stvar«, kojoj će se svi veseliti.
Učit će, štoviše, o izborima, o tome kako nastaje projektni plan, sami će razmatrati, i odabrati najpovoljniju ponudu turističke agencije za školski izlet na more. Ova djeca već sad znaju da ne trebaju bezuvjetno vjerovati reklamama, što iza njih i sponzorstava stoji, dok su, kaže njihova učiteljica, i kod kuće postali štedljiviji pa od roditelja više ne zahtijevaju nemoguće.
– Uče što je novac, i da on, kao što su prvotno bili uvjereni, ne 'izlazi iz bankomata'. Ovo je škola za život. Škola za život o kojoj govore političari samo je paravan, a na nama učiteljima ostaje da djecu i u praksi pripremimo za stvaran život. S obzirom na to da živimo u poprilično materijalističkom svijetu, koji pokreće novac, smatrala sam prijeko potrebnim djecu naučiti odakle novac dolazi, kako zarađujemo, što njime plaćamo, kako štedimo i trošimo«, započinje ovu pametnu školsku priču učiteljica Ščurić koja je na projekt »poduzetništva« u školi naišla slučajno, istražujući na Facebooku.

Riječ je o projektu čiji su začetnici učitelji i profesori iz OŠ Ludina u Sisačko-moslavačkoj županiji, koji su u sklopu Erasmus projekta napravili program za ovaj predmet, po kojem i ona u Travnom radi. Predmet je podijeljen u više cjelina – za život nam bitnih stvari koje se na nastavi, u redovitom programu, ne spominju.

– Na ovaj me projekt ponukala jedna crtica s nastave, kad sam s djecom razgovarala o tome jesu li 'besplatne ponude' koje im se reklamiraju uistinu besplatne. Zajedno smo došli do zaključka da – ako u kinu obitelj kupi četiri ulaznice, četiri soka i kokice – sladoled koji dobiju kao 'besplatni bonus' zapravo besplatan nije. Shvatili su da je taj sladoled itekako plaćen kroz (pre)visoku cijenu ostalog što su kupili. U početku im to nije baš bilo jasno, ali su kroz razgovor i sami došli do istog zaključka. Već su sutradan, uzrujani, došli s barem desetak novih primjera sličnog varanja, pojašnjava učiteljica kako je sve krenulo.