NAJINOVATIVNIJA NASTAVNICA U BiH: UZ MEDISU ALJUKIĆ UČENICI ZAVOLJELI ENGLESKI JEZIK

Nastavnica engleskog jezika i književnosti u Osnovnoj školi Humci u općini Čelić Medisa Aljukić na pravi način je iskoristila moć društvene mreže Facebook, putem koje je za svoje učenike, ali i njihove roditelje napravila virtuelnu učionicu. Neobičan projekt kod učenika je probudio veliko interesovanje za usavršavanje znanja u oblasti engleskog jezika, a Aljukić je za svoju inovativnost nagrađena i priznanjem.
Aljukić je Centar obrazovnih inicijativa Step By Step iz Sarajeva proglasio najinovativnijom nastavnicom predmetne nastave u osnovnim školama u BiH u 2017. godini.

Na javni poziv za dodjelu godišnje nagrade za inovativne nastavnike prispjele su 163 prijave, a Aljukić je nominovana među 10 najboljih u kategoriji nastavnika predmetne nastave.

U ovoj konkurenciji na kraju je proglašena i najinovativnijom.

"Ovo priznanje je veoma značajno za moju karijeru i dalje napredovanje. Definitivno je motivacija da budem još bolja u svom poslu, a posebno mi je drago što će ovo priznanje imati odjeka na moje kolege koje mi već prilaze i pitaju kako se i oni mogu prijaviti. Ovo im predstavlja inspiraciju da pojačaju svoj rad", kaže Aljukić u razgovoru za Klix.ba, naglasivši da se dodjelom ovakvih priznanja prosvjetni posao podiže na viši nivo.

English Club Humci


Ovoj mladoj nastavnici priznanje je pripalo za praksu pod nazivom "English Club Humci i digitalno učenje engleskog jezika" koju je osnovala 2015. godine s ciljem da kod učenika probudi veću ljubav prema engleskom jeziku.

Nakon što je dobila radni angažman u Osnovnoj školi Humci koja se nalazi u istoimenom majevičkom selu, Aljukić je osjetila potrebu da kod učenika poboljša nivo znanja iz predmeta koji predaje.

Smatrala je da za podizanje tog nivoa nije dovoljno samo ono što se radi na redovnim časovima pa je na inovativan način odlučila iskoristiti moć društvene mreže Facebook putem koje je napravila virtuelnu učionicu za učenje engleskog jezika.

"Ideju sam predstavila direktoru škole koji je to podržao. U klub sam uključila sve učenike iz škole. Mlađi učenici su se u grupu prijavili putem Facebook profila svojih roditelja. Iz udobnosti svoga doma, na jednom mjestu i u svakom trenutku prate online testove na engleskom jeziku, interaktivne postere, konkurse vezano za učenje engleskog jezika…", pojašnjava Aljukić.

Nagrada za trud


Za svoj angažman u vannastavnim aktivnostima ova profesorica nagrađuje svoje učenike. Jednom mjesečno organizira nagradne igre, a najbolji od njih, koji naprimjer tačno prevede određenu pjesmu na engleski jezik, ili uz pomoć sličica izradi strip, dobija nagradu.

"Nedavno je zaživio i klub čitalaca na engleskom jeziku. Djeca nakon što pročitaju knjigu popunjavaju obrazac s pitanjima, a za uspješno pročitano djelo dobijaju simbolične nagrade i priznanja. Mogu vam reći da je to veliki uspjeh i motivacija za njih, s obzirom na to da to nije obavezna aktivnost, već je sve na dobrovoljnoj bazi", nadovezuje se naša sagovornica.

Kroz cijelu ovu priču naša sagovornica je i javnosti željela ukazati na pozitivne strane koje društvene mreže mogu pružiti.

"Željela sam pokušati izvući najbolje od toga. Kroz klub organizujem i online konsultacije te me učenici mogu pitati za zadaću ili neki nacrt koji smo dogovarali. Lagala bih kada bih rekla da svi učenici imaju četvorke i petice iz engleskog jezika. Moj cilj je bio da oni kroz klub zavole ovaj predmet te da im ukažem na to koliko im poznavanje bilo kojeg stranog jezika otvara vrata u svijet. Za ocjenu moraju ispuniti sve ostale kriterije koji prate redovnu nastavu", naglašava Aljić.

Engleski jezik je protkan i kroz školske priredbe u Humcima, s obzirom na to da članovi ovog kluba obavezno učestvuju te svoje školske drugare oduševljavaju nastupima kroz igru, ples i recitacije.

"Imamo mnogo aktivnosti, ali mislim da je veliki pečat u mojoj aplikaciji za dodjelu priznanja dala posljednja. Naime, od prošlog mjeseca u okviru projekta 'Neka nam 'ne znam' više ne bude izgovor' održavam besplatne časove engleskog jezika za roditelje u ovom mjestu. Oni su oduševljeni, a u kabinetu u školi vlada posebna atmosfera. Na ovakav način oni unapređuju svoje vještine, a stvara se pozitivna klima između škole, roditelja i mene, što može rezultirati samo boljim međuljudskim odnosima", kaže Aljukić.

Svojim naporima ova ambiciozna nastavnica Osnovnoj školi Humci omogućila je i nabavku digitalnih udžbenika iz engleskog jezika koji se nalaze u multimedijalnoj učionici.

"Sada mi je vrlo lako da nakon obrade lekcije u školi na našu Facebook grupu prenesem šta smo radili taj dan ili da ih napomenem za neku zadaću i slično. Uspjeli smo povezati školu i ovaj klub te na digitalan način, putem društvenih mreža, djeca uče i govore engleski jezik", dodaje Aljukić.

Pristup koji privlači učenike


Ovakve metode učenicima su posebno zanimljive jer, kako nam kaže Aljukić, odudaraju od klasičnog pristupa učenju.
"Djeca, ali i svi ostali danas izuzetno pate od popularnosti. Ako nešto nije objavljeno putem društvene mreže, kao da se nije ni desilo, tako da je Facebook za te stvari veoma dobar. Ako mi se danas neka pismena vježba posebno dopala, objavit ću je u klubu, označit ću dijete, a ono će pratiti koliko je dobilo 'likeova' i čestitanja… Jednostavno, želim podići rejting učenika koji se trude i bore da imaju što bolje znanje iz engleskog jezika", dodaje Aljukić.

Na ovakav pristup izuzetno pozitivno reaguje i menadžment Osnovne škole Humci, a direktor Amir Mehemdović kaže da je uspjeh Medise Aljukić od velikog značaja.

"Uspjeh kolegice Aljukić kao najinovativnijeg nastavnika u oblasti predmetne nastave je njen lični uspjeh, ali isto tako i uspjeh cijelog kolektiva. Neskroman ću biti i reći da je ovo uspjeh i za cijeli TK, jer je Aljukić jedina uposlenica iz našeg kantona koja je nominovana te je kao takva i nagrađena", istakao je Mehmedović.

Među najboljima u TK

On kaže da je ova osnovna škola prije nekoliko godina promijenila svoju obrazovnu politiku, koja je danas prilagođena potrebama učenika.

"Potrebe naših učenika više nisu iste kao prije 15-20 godina. Inovativan pristup je rezultat onoga što smo mi dobili kao povratnu informaciju od učenika. Njihova mišljenja su bila usmjerena ka tome da je nastavu potrebno učiniti inovativnijom. Mi smo unazad nekoliko godina uradili niz projekata kroz koje smo ovu školu tehničko-tehnološkim pomagalima doveli na visok standard i svakako da je taj vid nastave izuzetno prihvatljiv", zaključio je Mehmedović.

Osnovna škola u Humcima osnovana je 1946. godine. Prvih 30-ak godina svog postojanja funkcionisala je kao četverogodišnja škola, a 1976. godine izgrađena je današnja zgrada i od te godine ima karakter devetogodišnje.

Rad ove ustanove prepoznao je i Pedagoški zavod TK koji je ovu školu nekoliko puta proglašavao i najboljom na području najmnogoljudnijeg kantona u FBiH.