DA LI STE MUDAR ILI OBIČAN RODITELJ? 7 RAZLIKA IZMEĐU OBIČNOG I MUDROG RODITELJA

Svi smo mi proživjeli djetinjstvo, ali često zaboravljamo na to. Duboko u sebi znamo kako pravilno postupati u vezi sa djecom, ali u svakodnevnici nedostaje nam strpljenja i mudrosti da bismo to i ostvarili.

U ovom članku prikupili smo 7 važnih stvari koje bi pomogle, kako djetetu za formiranje ličnosti, tako i roditeljima u procesu vaspitanja.

Napomena svakom roditelju:

1. Običan roditelj je ubjeđen da svo svoje slobodno vrijeme trebe biti u potpunosti posvećeno djetetu, pri tome svoje interese on stavlja u drugi plan.

Mudar roditelj sposoban je samostalno brinuti za sebe, tome uči i svoju djecu.

2. Običan roditelj provodi večeri pomažući svom čedu oko domaćeg.

Mudar roditelj, u vaspitanju djeteta, pridržava se sljedeće strategije: dijete odgovara za urađen ili neurađen domaći, i samo je odgovorno za to.

3. Običan roditelj pokušava iskupiti osjećaj krivice, koristeći različite poklone i novac.

Mudar roditelj regularno daje djetetu novac za džeparac, koji treba da  rasporedi na takav način da samostalno može kupovati sebi stvari ili igračke, koje nisu uključene u porodični budžet.

4. Običan roditelj ne pokušava da shvati zašto se njegovo dete loše ponaša, kao da ga nedovoljno sluša u datom trenutku.

Mudar roditelj svim snagama pokušava saslušati svoje dijete, da bi razumeo šta se krije iza njegovog lošeg ponašanja da bi iznašao mogućnost da svom detetu  pomogne.

5. Običan roditelj kod vaspitanja djeteta ima za cilj odgajiti pristojnog čoveka.

Mudar roditelj čini sve kako bi izgradio bliski odnos sa djetetom.

6. Običan roditelj gaji svoje dete u atmosferi popustljivosti, ponekad mu dozvoljavajući da mu se popne na glavu.

Mudar roditelj shvata da ima potpuno pravo na lični prostor, hobi i vreme, provedeno bez deteta. On poštuje kako svoje, tako i granice svog deteta.

7. Običan roditelj pokušava da zaštiti svoje čedo od svih životnih poteškoća, radeći ono što i ne mora.

Mudar roditelj dozvoljava detetu da  pravi greške, a zatim, zajedno sa njim, diskutuje o tome kakvu pozitivnu lekciju dete može izvući iz nastale situacije.