PRAVILO '3 MINUTA' : KAKO DA STEKNETE POVJERENJE SVOG DJETETA

Koliko vremena provodite sa djetetom? Pored toga što mu spremate da jede, čitate mu knjigu i ušuškate u krevet, tri minuta mogu da budu ključna kada je riječ o tome da li će dijete imati poverenja u vas.
Za pravilo „tri minuta“ se tvrdi da će učvrstiti povjerenje vašeg djeteta toliko da će vam vjerovati i kada budu tinejdžeri.

Evo o kakvom je pravilu riječ

Pravilo tri minuta podrazumijeva da se sa djetetom svaki put pozdravite kao da se niste dugo vidjeli, čak i ako ste bili razdvojeni samo pet minuta dok ste otišli do prodavnice.

Osim toga, veoma je važno da čučnete kako biste bili u ravni sa očima djeteta i da ta tri minuta zagrlite dijete i pitate šta se desilo dok ste bili odsutni. Veoma je važno da ovo pravilo počnete da primenjujete kada dođete po dijete u vrtić, školu ili kada se vratite sa posla.

Prema riječima psihologa, tokom prvih minuta nakon što ste se vidjeli, dijete će vam reći sve informacije koje je zapamtilo.

Posljedice ignorisanja pravila od tri minuta mogu se razlikovati zavisno od karaktera djeteta. Neko ko nema priliku da kaže roditeljima sve kad može, neće govoriti o važnim stvarima i vremenom će mu neke činjenice izgledati potpuno nevažno da bi o njima govorio. U tom slučaju, roditelji mogu ostati uskraćeni za važne informacije.

Važno je da znate da pravilo od tri minuta ne znači da bi trebalo da provedete samo 3 minuta dnevno sa svojim djetetom. Ono samo znači da morate da provedete tri minuta sa njim nakon što ste se sreli kako biste čuli sve važno što ima da vam kaže. Kako biste dostigli nivo potpunog razumijevanja sa djetetom, trebalo bi da slijedite sljedeće preporuke psihologa:
– Svaki dan provedite vrijeme radeći nešto za šta ste i vi i dijete zainteresovani.
– Neka dijete čuje da ga razumijete. Na primjer, ponovite informaciju koju ste čuli od djeteta kako biste bili sigurni da ste dobro razumjeli.
– Ne pokazujte lažno uzbuđenje.
– Vratite se malo kasnije na razgovor, kako bi ono znalo da ste zapamtili o čemu ste razgovarali.
– Izbjegavajte duge i beskorisne rasprave čak i ako je u pitanju nešto potpuno očigledno za vas. Samo recite svom djetetu „U redu, razumijem da se ne slažeš sa mnom“