}); NEKOLIKO KORAKA DO DRUGAČIJE NASTAVE UZ ALAT PLICKERS

NEKOLIKO KORAKA DO DRUGAČIJE NASTAVE UZ ALAT PLICKERS

Plickers ima svoju mobilnu aplikaciju koju treba preuzeti na uređaj (tablet ili mobitel). To je alat koji ima funkciju uređaja za brzi odgovor (clickers) koji su u ovom slučaju izrađeni od papira (paper+clickers), a primarno služi provjeri znanja izradom kvizova i anketa.

Važna napomena za sve koji će ga koristiti: besplatan je.
Idealan je za učionice s projektorom i računalom, internet vezom i dobrom voljom učitelja da svoj pametni telefon upotrijebe u nastavne svrhe.
1. Kako započeti?

Na stranici https://www.plickers.com/potrebno je prijaviti se u sistem. Nakon toga otvara se interfejs u kojem se možete služiti:

bibliotekom (Library) u kojoj će biti smještene sve mape i pitanja koja izradite

izvješćima (Reports) koja sadrže statistiku tačnih odgovora za svako postavljeno pitanje (statistika se prikazuje odabirom pojedinog pitanja)

razredima (Classes) – ako radite u više razreda svaki od njih ima mogućnost rada u ovom alatu s ukupnim unosom 63 učenička imena

pregled uživo (Live View) – odabirom ovog pregleda pokrećete pitanja učenicima

kartice (Cards) – odabirom ove mogućnosti alat vam nudi opciju ispisa kartica koje možete plastificirati radi dugotrajnosti.

2. "Plickers" alatna traka

Nakon upoznavanja sa sistemom vaši su prvi koraci izrada razreda. Odaberite Classes, a nakon toga Add New Class. Upišite podatke o razredu, odaberite boju (ako želite) i spremite promjene. Zatim upišite učenike u razred. Upisom se svakom učeniku dodjeljuje kartica s rednim brojem, a u desnom bloku ostaju „slobodne“ kartice (one koje nisu dodijeljene učenicima). Prilikom upisivanja odaberite prava imena i prezimena učenika jer će se u Live Viewučenici prepoznavati po imenima, a i sam alat je zatvoreni sistem u kojem je sigurnost učenika zajamčena. Po završetku ovog pripremnog dijela rada još samo trebate ispisati kartice odabirom opcije Cards.

3. Izrada pitanja
Prije nego kartice podijelite učenicima, u sistemu trebate izraditi pitanja. Odaberite karticu Library te klikom na New Question dodajte pitanje. Alat nudi mogućnost izrade pitanja tipa tačno-netačno ili višestruki odabir. U pitanje možete po želji, osim teksta, dodati i fotografiju. Na kraju izrađeno pitanje spremite. Kad izradite pitanja i ispišete kartice, preuzmite aplikaciju Plickers (App Store/Google Play) na vaš mobilni uređaj. U aplikaciju na svom mobitelu prijavljujete se s istim podacima s kojima ste se prijavili i u web verziju. Sad je sve spremno za rad.

4. U učionici...

U dijelu časa u kojem ste planirali koristiti alat Plickers učenicima podijelite kartice. Svaka kartica ima svoj broj pa pazite da učenici dobiju kartice onim redom kojim ste ih upisivali u Plickers razred. Na računalu pokrenite Live View, a na svom mobitelu pokrenite aplikaciju. Njenim pokretanjem pruža vam se mogućnost odabira pitanja koje ste izradili. Pokretanjem pitanja na aplikaciji ono se otvara na računalu (webu) i projicirate ga na platnu. Učenici čitaju pitanje i odabiru odgovor na svojoj kartici na način da stranu sa slovom ispred tačnog odgovora okreću prema gore. Tada na mobitelu uključite ikonicu fotoaparata i skenirajte njihove odgovore (s jednog mjesta možete skenirati više kartica). Učenici koji su tačno odgovorili na pitanja označeni su zelenom bojom, oni koji nisu dali tačne odgovore označeni su crveno.