DJECA SA INVALIDITETOM IZ OSNOVNE ŠKOLE U SREBRENIKU DOBILA POMAGALA

Prva osnovna škola u Srebreniku danas je dobila ''roby gusjeničar'', spravu koja će pomagati invalidnim osobama u kolicima da se penju uz stepenice, prenosi Fena.

Ovaj gusjeničar jedan je od šest uručenih u osnovnim školama na području Tuzlanskog kantona.
Kantonalni ministar za obrazovanje i nauku Zlatan Muratović je, prilikom uručenja sprave, kazao da je Tuzlanski kanton lider u oblasti inkluzije te izrazio zadovoljstvo zbog saradnje sa organizacijom ''Save the children'', koja je rezultirala vrijednom donacijom.
Istakao je da ovo nije prva škola u kojoj je realiziran ovakav projekt, a da postoje naznake da bude nastavljen i u drugim školama.
Tuzlanski kanton je, prema riječima ministra, u martu prošle godine uspostavio strategiju o inkluzivnom obrazovanju, sve s ciljem ostarivanja jednakih prava za svu djecu, a podršku je pružio i Save the Children.
- Ministarstvo je među prvima u BiH krenulo s ovom strategijom. U budžetu za ovu godinu planirano je oko pola miliona KM, bit će sukcesivna realizacija jer je u planu sedmogodišnja implementacija projekta - rekao je Muratović.
Direktor Prve osnovne škole Srebrenik Haris Mehmedović je pojasnio da je mobilni gusjeničar postavljen na ulazu te da je uvijek dostupan.
- Uz pomoć naših uposlenika i roditelja, bezbjedno se penju na sprat - istakao je Mehmedović.
Predstavnica Save the Children Aleksandra Babić Golubović kaže da je ovo samo dio veće donacije koja je već osigurana za škole s područja Tuzlanskog i Sarajevskog kantona.
- Radi se o ukupno 20 gusjeničara koji pomažu djeci i odraslima koji koriste invalidska kolica da se lakše kreću - rekla je Babić Golubović.
U Prvoj osnovnoj školi Srebrenik radilo se i na rekonstrukciji i uređenju objekta. Podršku je pružilo resorno ministarstvo obrazovanja i nauke, dok je u posljednje tri godine škola investirala oko 250.000 KM.
Ovu školu u Srebreniku pohađa 846 učenika devetogodišnje škole.