TOP 10 NAMIRNICA KOJE HRANE DJEČIJI MOZAK


Zdrava, uravnotežena prehrana nije samo nužna za razvoj djetetova tijela, već i za njihov mozak. Određena hrana povoljno utječe na moždane funkcije, memoriju i koncentraciju. Kao i tijelo, i mozak povlači hranjive sastojke iz hrane pa vam u nastavku donosimo 10 ključnih namirnica koje će vašem djetetu osnažiti mozak.

1. Losos
Masna riba, poput lososa, izvrstan je izvor omega 3-masnih kiselina koje su iznimno važne za razvoj mozga i njegove funkcije. Zdrave masnoće unaprijedit će djetetove mentalne sposobnosti.

Za školu im zato češće radite sendvič s lososom umjesto tunom.

2. Jaja

Jaja su odličan izvor proteina, a njihov žumanjak sadrži kolin, sastojak važan za jačanje memorije.

Klincu redovito za doručak spremajte jaja s puno povrća.

3. Maslac od kikirikija

Na sreću, djeca obožavaju maslac od kikirikija, što je dobro jer je on prepun vitamina E, antioksidansa koji štiti membrane živaca. Bogat je tiaminom, koji je mozgu neophodan, te glukozom koji mozgu daje energiju.

4. Cjelovite žitarice

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
Cjelovite žitarice proizvode glukozu koji mozak opskrbljuju energijom. Takve žitarice sadrže kompleks B vitamina, koji pogoduje živčanom sustavu. U prehranu dakle obavezno uvrstite zob, ječam, heljdu, proso i amarant.

5. Zobena kaša

Zobena kaša na prvom je mjestu kada govorimo o gorivu za mozak. Na tržištu je vrlo jeftina, jednostavno se priprema, a ukusna je za jesti, pogotovo ako mu se dodaju začini poput cimeta, zdravog šećera ili komadi voća i orašastih plodova. Zob je pun vlakana, vitamina E, B kompleksa i cinka.

6. Bobičasto voće

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
Bobičasto ili šumsko voće osnažuje memoriju te je bogato vitaminom C i ostalim antioksidansima. Sjemenke iz tog voća sadrže i omega 3-masne kiseline koja pomaže moždanih aktivnostima. Stoga se s tržnice ne vraćajte bez jagoda, trešanja, borovnica i kupina. Što je intenzivnija njihova boja, to znači da imaju više nutrijenata. S obzirom da njihova sezona ne traje dugo, takvo voće može se jesti i iz smrznutih pakiranja.

7. Grah

Grah je, kažu, dobar za srce. No, pouzdano se zna da je dobar za mozak jer je bogat svim makro i mirko nutrijentima, dakle proteinima, mastima, kompleksom ugljikohidrata, vlaknima, vitaminima i mineralima. Osim toga, dugo drže razinu energije u organizmu.

8. Raznovrsno povrće

Povrće što snažnijih boja sadrže visok udio antioksidansa koji mozak održava zdravim i snažnim. Djetetovoj prehrani zato obavezno uključite što više rajčice, batat, bundevu, mrkvu i špinat. Najbolje je mrkvu jesti sirovu, a od ostalog povrća radite što više povrtnih juha, a manje mesnih. Primjerice, juha od bundeve s dodatkom raznih začina je preukusna i djeca će vas tražiti za repete.

9. Mlijeko i mliječni proizvodi

B vitamin je ključan za razvoj moždanog tkiva, neurotransmitera, enzima, a mliječni proizvodi su pri tome naš jako dobar saveznik. Manje masno mlijeko i jogurt izvrstan su izvor proteina i ugljikohidrata koji hrane djetetov mozak. Sadrže i mnogo vitamina D koji je djeci potrebniji nego odraslima. Posebnu pažnju pridajte malo-masnom siru, poput zrnatog, jer je bogat proteinima te sadrži mnogo kalcija.

10. Govedina

Govedina i drugo “čisto”, manje masno meso bogato je željezom koje djeci daje energiju i održava im koncentraciju na nastavi. Govedina je posebno dobar izvor cinka, koji jača imunitet i memoriju. Ako preferirate vegetarijansku kuhinju, onda djeci dajte crni grah i burgere od soje. Čisto meso, dakle s malo masnoća, pržite s malo ulja na grill tavi, čemu možete dodati pirjano povrće i crni grah u salati.