PSIHOLOG OTKRIVA : OVO SU RAZLOZI ZAŠTO JE TETKA VAŽNA U ODRASTANJU DJETETA

Prva velika uloga tetke počinje onog dana kada bebu svoje sestre ili svog brata iznese iz porodilišta.

Tog trenutka rođena je ljubav za sva vremena, onako posebna i luckasta. Ne postoji ponosnije biće od tetke, dok u naručju drži sestrića ili bratanca.

Igrajući se s djecom, one se spuštaju na njihov nivo i lete zajedno s njima iz igre u igru. Mališani se toliko zanesu u igri s tetkom da zaborave na vrijeme. Tolika radost i povjerenje, koje djeca osjećaju sa svojom tetkom, zaista su nezamjenljivi. Ova dobra vila uvijek zna sve dječije tajne u svakom dobu i uzrastu.

Sve tetke tvrde da, kada se njihovom bratu ili sestri rodi beba, osjećaju ponos najveći na svijetu, Ogroman, beskrajan. Najprije, kada beba stigne kući, a onda kada pričaju njenim dostignućima koja s vremenom postaju sve veća. Nicanje zubića, prvi koraci, sve ih to ispunjava ponosom, koji se pretvara u vjetar u leđa za cijel život.


Ne treniraju strogoću

"Čarolija tog divnog odnosa počinje od rođenja djeteta i traje zauvijek. Kada sazna da je postala tetka, to je dan za slavlje i u srcu svake žene pojavi se ponos! A tek kada to dijete malo poodraste, ponos i izražen zaštitnički instinkt postaju osnovna osjećanja koja prožimaju tetku. Pored velike ljubavi, najvažnije su velika podrška i tolerancija, koje svaka tetka pokazuje u životima djece", kaže psiholog Ivana Zorić.

Tetke nikad „ne treniraju strogoću”, ali nježnošću i blagim riječima i te kako umiju da budu autoritet. One se poštuju iako nikada ni glas ne povise. Uvijek je lijepo u tetkinom društvu, jer se ona nikad ne ljuti i nikada sestriće i bratance ne naljuti. Tetke koje nemaju svoju djecu ponekad i nemaju potrebu za tim, jer im sestrići ili bratanci daju osjećaj ostvarenosti u tom pogledu.

"Tetka je dragocena za odrastanje i vaspitavanje mališana, ali samo na indirektan način. Ona i ne treba da djeluje na djecu kao roditelj, već bi trebalo da bude tanana spona između djece i roditelja. Zato su roditelji koji imaju sestre pravi sretnici", tvrdi ona.

One su uvijek kul


Pošto nema odgovornost roditelja, u odnosu prema djeci tetka može jednostavno da iskaže svoju djetinjastu stranu. Sjećanja na tetku uglavnom se odnose na zabavne trenutke, šalu i igru. Tetka smije da pusti mašti na volju i da bude pravi zabavljač.

"Kada dijete poraste, pogotovo kad stigne u pubertet, tetka postaje pravi oslonac kao prijatelj koji priča o životu i daje prave savete. Djeca ih doživljavaju kao kul osobe, spontane i bez ikakvog pritiska. Roditelji često zbog velike odgovornosti, ličnih srahova i brige, pritiskaju djecu mnogim zahtjevima i zabranama. Tako za djecu starijeg uzrasta tetka postaje glavni životni savjetnik. Ona dobijaju od nje važna uputstva u mnogim situacijama s kojima se suočavaju prvi put u životu, pa se ponekad prvo njoj povjere jer strahuju od reakcije roditelja", objašnjava ona.


Žene koje same nisu postale majke pogotovo su okupirane ljubavlju prema sestrićima i bratancima, ali su takođe i preosetljive na dječije komentare i reakcije. Njihova jedina želja je da budu voljene i prihvaćene kao važan učesnik u životu mališana. Zato će i kasnije, u toku odrastanja, tetka zauzimati mjesto iskrenog prijatelja, koji ih uvijek razumije i neizmjerno voli.