ONLINE EDUKACIJA MIJENJA NAČIN NA KOJI RAZMIŠLJAMO O OBRAZOVANJU


     Danas je znanje, gdje god se nalazili, doslovno uvijek nadohvat ruke. Statistike pokazuju da se konstantno povećava procenat ljudi koji se svake godine odlučuju da se profesionalno usavršavaju i stiču nova znanja. Ovo je trend koji u potpunosti mijenja način na koji razmišljamo o obrazovanju.

Ono što, pritom, mnogima igra najvažniju ulogu jeste mogućnost da se edukacija nastavi van školskih klupa, da se hladni zidovi učionica zamijene toplinom privatnih domova. Znanje koje se na ovaj način stiče jednako je vrijedno kao i ono stečeno na tradicionalan način i otvara jednak broj novih mogućnosti.

Kratka historija online edukacije

Priča o učenju van učionica počinje još davne 1728. godine, kada je u časopisu Boston Gazette izvijesni profesor Kejleb Filips objavio oglas za svoj kurs podučavanja preko pošte, a tek 150 godina kasnije osnovana je prva škola koja je ponudila dopisne kurseve.

Uglavnom se u početku sve odigravalo putem pisama, dok nije stupilo vrijeme radio‑aparata i televizije, preko koje je 1953. Univerzitet Hjuston održao prvi televizijski kurs.

Bilo je i drugih ideja. Godine 1965. Univerzitet u Viskonsinu uvodi mogućnost telefonskih predavanja u oblasti nauke, a već sedamdesetih godina organizuju se prvi kursevi preko interneta.

Nove tehnologije donose nove oblike obrazovanja


Moderni tehnički uređaji poslijednjih godina ulazili su u učionice, a istovremeno je postajalo sve manje neophodno da u učionice dolaze i studenti i učenici. Mogućnost online edukacije u svijetu internet tehnologija postala je realna.

Svjedoci smo revolucije u prenošenju i sticanju znanja, a prognoze govore da će do 2019. godine polovina svih obuka biti obavljana online.

To ne bi bio slučaj da učenje na daljinu po mnogo čemu nije u prednosti u odnosu na tradicionalno učenje u učionici.

Online edukacija dostupna je svima

Porodične i poslovne obaveze, udaljenost i nedostatak sredstava za preseljenje u drugi grad ili putovanje više ne postoje. Učenje na daljinu je dostupno svima, a uslov je samo jedan – spremnost i odlučnost da se znanje i vještine stiču.

Idealno za razmjenu iskustva i komunikaciju

Složićete se da graja u učionici nije jedini vid komunikacije između kolega koje pohađaju isti kurs. Novi oblici komunikacije i nove tehnologije stvorili su mogućnost da se znanja, iskustva i multimedijalni materijali razmjenjuju na društvenim mrežama, forumima, u grupama, na cloud platformi…

Optimalno raspolaganje vremenom

Kada će vaš kurs početi i kada će se završiti zavisi od vaših ostalih obaveza. Ne određujete samo termine nego i tempo učenja. Ništa lakše nego premotati poznato gradivo i, koliko god puta je potrebno, vratiti onaj dio kursa koji vas najviše interesuje.

Domaća online platforma dostupna u cijelom svijetu
Prva domaća platforma za eLearning nastala je na ITAcademy i učinila učenje na daljinu dostupnim za polaznike 24 časa dnevno, 7 dana u nedelji.

Platforma polaznicima kurseva pruža mogućnost pristupa video‑snimcima, audio‑materijalima, interaktivnim aplikacijama i kontakt sa profesorima u realnom vremenu putem interneta.

Kao rezultat toga, visoko stručna zvanja stečena na ITAcademy priznata su svuda u svetu. Nekadašnji polaznici ITAcademy danas rade u najrazvijenijim industrijama, a efikasnost platforme prepoznata je i u inostranstvu, pa veliki broj polaznika pohađa nastavu online iz svojih domova u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Makedoniji, ali i u Engleskoj, Italiji, Švicarskoj, Poljskoj, SAD.

Više je nego dovoljno dokaza da praksa učenja putem interneta pruža izvanredne rezultate i mnogo pogodnosti.

DIGITALNI ALATI U NASTAVI - GENIALLY
Privatna grupa · 485 članova
Pridruži se grupi