MEDIJSKI PISMEN RODITELJ - 13 SAVJETA ZA RODITELJE U DIGITALNOM DOBUU svijetu u kojem djeca „odrastaju digitalno“, sve važnije je da im pomognemo da nauče kako da ispravno koriste digitalne tehnologije i nove medije, a roditelji igraju izuzetno bitnu ulogu u tom poduhvatu.
Stoga je Američka pedijatrijska akademija (AAP) ponudila savjete i preporuke za roditelje kako bi im pomogla da se što uspješnije snađu u digitalnom okruženju koje se stalno mijenja, a svojoj djeci omogućila da bezbjedno i pravilno koriste nove tehnologije i digitalne medija.

Prenosimo najbitnije preporuke koje će obezbjediti da vaša deca kvalitetnije i bezbjednije koriste digitalne medije

1. Napravite porodični plan upotrebe medija.
Mediji treba da služe vama i da budu u okviru vaših porodičnih vrijednosti i vašeg stila roditeljstva. Ako se upotrebe promišljeno i prikladno, mediji unapređuju svakodnevni život. Ali, ako se koriste neprikladno ili nepromišljeno, mediji uzurpiraju prostor drugim važnim aktivnostima kao što su živa interakcija, porodično vreme, igranje napolju, fizička aktivnost, predah od kompjutera, san.

2. Tretirajte medije baš kao i bilo koje drugo okruženje u životu vašeg djeteta.
Iste smjernice za roditeljstvo važe i u stvarnom životu i virtuelnoj stvarnosti. Postavite granice jer ih djeca trebaju i očekuju. Upoznajte drugove vaše djece, u stvarnom i digitalnom svijetu. Saznajte koje platforme, softvere i aplikacije vaša djeca koriste, koje sajtove posjećuju i šta rade kada su onlajn.

3. Postavite granice i podstičite vrijeme za igru.
Upotreba medija, baš kao i sve ostale aktivnosti, treba da ima razumne limite. Nestrukturirana igra van mreže podstiče razvoj kreativnosti. Učinite da igra van mreže bude dnevni prioritet, naročito za veoma malu djecu.

4. Vrijeme ispred ekrana ne mora uvijek biti korišteno individualno.
Zajedno gledajte, igrajte se i aktivirajte se zajedno s vašom djecom kada koriste ekrane jer to podstiče socijalnu interakciju, povezivanje i učenje. Igrajte video igru s vašom djecom. To je dobar način da demonstrirate sportske vrijednosti i pravila ponašanja. Gledajte utakmicu s njima – imaćete priliku da predstavite i podijelite s njima vaša životna iskustva, perspektive i savjete. Nemojte ih samo nadgledati onlajn, uključite se kako biste mogli bolje da razumijete šta rade i budete dio toga.

5. Budite dobar uzor.
Podučavajte ih na sopstvenom primeru finim manirima i dobroti u onlajn sferi. Ograničite sopstvenu upotrebu medija, jer djeca kopiraju ponašanje. Bićete mnogo dostupniji i povezaniji s vašom djecom ako se igrate ili grlite s njima umjesto da gledate u ekran.

6. Cijenite komunikaciju licem u lice.
Vrlo mala djeca najbolje uče kroz dvosmjernu komunikaciju. Uključiti ih u povratno komuniciranje jer je to od krucijalne važnosti za razvoj jezika. Konverzacija može da bude uživo ili ako je neophodno putem video četa, ako je roditelj na putu ili ako baba i deda žive daleko. Istraživanja su pokazala da upravo dvosmjerna konverzacija unapređuje jezičke vještine, mnogo više od pasivnog slušanja ili jednosmjerne interakcije s ekranom.

7. Ograničite pristup medijima za najmlađu djecu.
Izbegavajte digitalne medije za mlađe od 18 mjeseci, osim kada se radi o video chatu. S djecom od 18 do 24 meseca digitalne medije gledajte zajedno jer oni uče gledajući i pričajući s vama. Ograničite upotrebu ekrana djeci od druge do pete godine na samo jedan sat dnevno kvalitetnog sadržaja. Zajedničko gledanje se preporučuje kada god je to moguće. Oni najbolje uče kada se u stvarnom svijetu ponove znanja koja su naučili putem ekrana. Dakle, ako je vaše dijete učilo slovo D putem medija, ponovite to slovo za vrijeme večere ili dok provodite vreme s njim.

8. Kreirajte zone bez tehnike.
Trpezarije ili mesta porodičnih ili društvenih okupljanja, kao i dječije sobe treba da budu zone bez ekrana. Ugasite televizor ako ga ne gledate jer čak iako je u pozadini, televizija može da zasmeta vremenu koje provodite s djecom. Uređaje punite tokom noći i van dječijih spavaćih soba kako ne bi došla u iskušenje da ih koriste onda kada bi trebalo da spavaju. Ovakve promjene podstiču porodično druženje, zdravije navike tokom objedovanja i mirniji san.

9. Nemojte koristiti tehniku kako biste emotivno umirili dijete.
Mediji mogu da budu vrlo efikasni u smirivanju djece, ali to ne smije biti jedini način na koji nauče da se smire. Djecu treba naučiti da prepoznaju i da se nose s jakim emocijama, kako da pronađu adekvatne aktivnosti kada im je dosadno, ili kako da se smire pomoću disanja, razgovora o mogućim rješenjima problema ili pronalaženjem drugih načina kanalisanja emocija.

10. Uradite domaći – pronađite aplikacije za djecu. Više od 80.000 aplikacija su označene kao edukativne, ali nije mnogo relevantnih istraživanja sprovedeno da se potvrdi njihova istinska vrijednost. Aplikacije koje su označene kao interaktivne trebalo bi da zahtjevaju mnogo više od pritiskanja i brisanja. Potražite organizacije poput Common Sense Media kako biste saznali iskustva i ocjene prikladnih aplikacija, igara i programa i napravili najbolji izbor za vašu djecu.

11. U redu je da tinejdžeri budu onlajn.
Onlajn druženja su dio tipičnog adolescentskog razvoja. Društveni mediji mogu da pomognu tinejdžerima da istraže više o njima samima i otkriju njihovo mjesto u svijetu odraslih. Ipak treba se uvjeriti da se tinejdžer ponaša prikladno i u stvarnom i u onlajn svijetu. Mnoge tinejdžere treba podsjetiti da podešavanja privatnosti na određenoj platformi ne čini stvari zapravo privatnim i da svaka slika, misao ili ponašanje koju podijele onlajn u istom trenu postaju dio njihovog digitalnog otiska. Obezbjedite otvorenu komunikaciju i stavite im do znanja da mogu da vam se obrate ukoliko imaju nekih pitanja ili briga.

12. Upozorite djecu na važnost privatnosti i opasnost od predatora.
Tinejdžeri treba da znaju da čim sadržaj podijele sa drugima, neće moći da ga izbrišu ili uklone u potpunosti, uključujući slanje neprikladnih fotografija. Oni možda nisu ni upoznati ili su odlučili da ne koriste postavke privatnosti, i moraju biti upozoreni da seksualni prestupnici često koriste društvene mreže, pričaonice, elektronsku poštu i onlajn igre kako bi kontaktirali i iskoristili djecu.

13. Zapamtite: djeca će biti djeca.
Djeca će praviti greške tokom korišćenja medija. Potrudite se da pristupite greškama s empatijom i pretvorite ih u priliku da djecu nečemu naučite. Ali neke nesmotrene radnje poput slanja seksualnih poruka, zastrašivanje, ili postavljanje slika samopovređivanja mogu biti upozoravajući znaci da je nevolja na vidiku. Roditelji moraju pažljivo da posmatraju ponašanje njihove djece i ako je potrebno uključe profesionalnu pomoć, uključujući pedijatra.
Dobrobiti novih medijskih tehnologija i savremenih uređaja, ako se koriste umjereno i pravilno, mogu biti velike. Ali, istraživanje je pokazalo da vrijeme koje djeca provedu licem u lice sa porodicom, drugovima i učiteljima igra ključnu ulogu u poboljšanju učenja i zdravog razvoja. Stoga insistirajte na interakciji uživo i nemojte dozvoliti da se ona izgubi pod uticajem novih medija i pametnih tehnologija.