KAKO POMOĆU INTERNETA ZAINTERESOVATI DJECU ZA ČITANJE

Tablet, mobitel, a time i internet su neizostavan dio svakodnevnice vaše djece. Uz sve prednosti koje donose, ovi mediji se često smatraju glavnim krivcima slabog čitanja, jer se djeca sve češće odriču čitanja u korist nekih drugih aktivnosti i sadržaja na internetu. Pored takve „zabave“ čitanje sigurno nije visoko na njihovoj listi prioriteta. Dobra vijest je da na internetu možete pronaći puno sadržaja koji djeci mogu čitanje učiniti zanimljivijim i pružiti im mogućnost da i sami kreiraju svoje priče. Pročitajte kako ih možete zainteresovati i „uvući“ u uzbudljivi, i maštoviti svijet čitanja.

Digitalne knjige

Postoji velik broj digitalizovanih knjiga (najčešće u pdf formatu) koje vam omogućuju brz pristup pričama koje možda ne možete pronaći u svojoj lokalnoj biblioteci (npr. bajke iz cijeloga svijeta i slično)

Audio knjige

Vjerovatno se sjećate kako ste kao djeca prije spavanja slušali bajke i priče na kasetama. Danas na internetu možete pronaći brojne audio knjige. Ali, audio knjige ne treba samo slušati! Pokušajte sljedeće: Nakon što ih upoznate s konceptom audio knjige, izazovite ih da naprave svoju! Sve što vam je potrebno jeste računar, običan mikrofon  i program za snimanje. Na internetu možete pronaći besplatne programe (npr. program Audacity). Neka vaše dijete pročita dio neke priče (ili osmisli svoju priču). Možete zajedno, po ulogama, pročitati neku priču i snimiti se. Također, na besplatnim stranicama možete pronaći i skinuti zanimljive zvukove (npr. smijeh, pljesak, kiša, grmljavina i slično) kojima možete obogatiti svoju audio-priču.

Video igre

Gotovo da ne postoji poznata knjiga/priča koja nije pretočena u video igru. Nakon što pročitaju priču, djeca mogu zaigrati neku od odgovarajućih igara. Tokom igre, tražite od njih da je analiziraju: koje su sličnosti, a koje razlike između priče i video igre.

E-knjige na iPadu ili Kindleu

Ukoliko posjedujete neki od tableta ili e-čitača, tada imate mogućnost skinuti poznate klasike u modernom “ruhu”. Djeca će ovakve knjige istovremeno čitati, slušati, i dodirom oživljavati ilustracije.

Knjige proširene stvarnosti

U novije vrijeme na tržištu se pojavio veliki broj knjiga tzv. proširene stvarnosti (eng. augmented reality). Uz pomoć tableta ovakve knjige možete gledati u “proširenoj stvarnosti” gdje se na ekranu pojavljuju slike (oživljavaju ilustracije) koje u stvarnosti ne vidimo. Dobra vijest je da na internetu možete pronaći i besplatne knjige ovoga tipa!

Hologramske knjige

Hologram je projekcija svjetla. Umjesto na ekranu, u dvije dimenzije, hologramska projekcija oživljava u trodimenzionalnom prostoru. Hologramska tehnologija često se javlja u naučno fantastičnim filmovima (sjetite se Ratova zvijezda ili Zvjezdanih staza). Hologramske knjige su naša budućnost – zamislite samo kako će biti divno čitati/slušati razgovor dva lika koji svoju dramsku scenu glume direktno pored nas! Do tada – možete pokušati i sami napraviti svoj magičan hologram. Riječ je, doduše, o mađioničarskom triku, koji djeci može pokazati kako hologram funkcionira – na primjerVrijeme provedeno s vašim djetetom čak i ispred ekrana ili računara može biti vrlo korisno. Podijelite sa svojom djecom njihovu strast za novim tehnologijama, ali im svakako pokažite načine kako nove tehnologije mogu koristiti i za čitanje.