GENERACIJA Z - KO SU I PO ČEMU SU POSEBNI

Obzirom da su već u najranijoj dobi imali pristup internetu, mladi rođeni između 1995. i 2009. godine svojevrsni su “pioniri“ u poznavanju i korištenju moderne tehnologije i društvenih medija. Smatra ih se budućnošću globalne ekonomije i ciljana su grupa većine trgovačkih lanaca. Riječ je o – generaciji Z koja se popularno naziva i iFejs generacijom te iPhonegeneracijom.

Budućnost  globalne ekonomije

Pripadnici generacije Z su kreativni, znatiželjni i ambiciozni. Od najranije dobi imali su pristup tehnologiji i internetu pa su, više nego druge skupine, upućeni u aktualne vijesti i globalna pitanja. Brzo upijaju novu tehnologiju i inovacije, a prema istraživanju Sveučilišta u Marylandu, pokazuju izražene emocionalne simptome ukoliko su odvojeni od svojih elektroničkih uređaja.
Takvo nešto ne čudi jer, iako su njihovi prethodnici (tzv. milenijci) osmislili  Facebook, pametne telefone i Netflix – generacija Z, međutim, ni ne pamti život bez tih stavki.

Odrasli uz modernu tehnologiju, teže ka materijalnom, brzoj zaradi, instant zadovoljstvima i konzumerističkom načinu života. Sposobnosti i mogućnosti koje posjeduje generacija Z daju naslutiti, prema predviđanjima ekonomista, da će ova generacija osvojiti tržište rada u najboljem mogućem smislu te da se radi o budućim znanstvenicima, istraživačima, stručnjacima koji će uz pomoć tehnologije svijet oblikovati onako kako žele.

Konzervativni stavovi i tradicionalne vrijednosti

Možda bi se iz navedenoga dalo pretpostaviti da će takva generacija promovirati kulturološku raznovrsnost, toleranciju i prihvaćanje različitosti, odnosno odnosno zagovarati prava i prihvaćenost nacionalnih/vjerskih/seksualnih manjina, međutim, novija sociološka istraživanja otkrivaju sasvim suprotno – pripadnici generacije Z u svojim su stavovima konzervativniji od svojih roditelja. Sve se više vraćaju tradicionalnim vrijednostima, manje su tolerantni i spremni prihvaćati različitosti, okreću se domoljublju i nacionalizmu, a poistovjećuju se i identificiraju ponajviše putem rodnog mjesta.
Mladi generacije Z, također navode istraživanja, manje su socijalno osjetljivi od ranijih generacija te im teme ravnopravnosti i jednakosti nisu toliko bliske, koliko su neki očekivali.
Kao mane ove zanimljive generacije, moglo bi se istaknuti to da, unatoč velikom broju prijatelja i poznanika na društvenim mrežama, mladi generacije Z su introvertiraniji, individualnijii manje skloni biti dio kolektiva. Manje su društveno angažirani, a sve više nezainteresirani za društveno-političku scenu.
Europski portal za mlade tako predviđa da će otprilike 2020. većina mladih ove generacije kročiti u svijet rada i vjerojatno, obzirom na  informatičku pismenost, postupno preuzeti najvažnije pozicije. Svakako će biti zanimljivo vidjeti što će nam ova vrlo posebna generacija imati za ponuditi.