DESET STVARI KOJE RODITELJI PRIJE NISU IMALI DOK SU ODGAJALI DJECU

Majke i očevi za praćenje razvoja djeteta, ishranu i odgoj koriste mnoga pomagala, od kozmetike, preko igračaka do aplikacija. Sve je to dostupno zahvaljujući 21. vijeku i tehnološkom napretku, ali postoji niz stvari bez kojih je roditeljstvo danas nezamislivo, a naše mame i tate ih nisu imali.

1. Jednokratne pelene

Za djecu rođenu prije devedesetih bilo je na ovim prostorima nemoguće pronaći jednokratne pelene. Neki roditelji su po njih putovali u Austriju ili Italiju, a koštale su pravo malo bogatstvo.

2. Dječiji programi

Nije bilo kanala koji su 24 sata dnevno emitovali crtane filmove, a kamoli opcije koje su omogućavale vraćanje unazad ili snimanje omiljenog crtaća.

3. Mobilni uređaji

Roditelji danas pomoću mobilnih telefona prate broj podoja, mokrih pelena, istražuju recepte ili brzinski mogu da pošalju poruku partneru s popisom stvari koje treba kupiti, pa čak i fotografisati.

4. Moderna i lagana kolica

Roditelji traže što laganija i modernija kolica koja su prilagođena svim vrstama terena i ne zauzimaju previše mjesta u gepeku, ali to je nekada bilo nezamislivo.

5. Kupovina preko interneta

Ako ne stignete do prodavnice, bilo po namirnice, odjeću, knjige, dodatke, danas sve to možete kupiti preko interneta. Naše majke i očevi nisu imali taj luksuz.

6. Gotovi obroci

Ako vam se ne kuha ili ne stignete, kašice za bebu, ali i ručak za sebe, danas možete kupiti gotov.

7. Onlajn zajednice za mame i tate

Grupe na Fejsbuku, forumi, mogućnosti je bezbroj ako želite s nekim da porazgovarate o djeci, odgoju ili razmenite savete.

8. Monitori za praćenje beba

Već dugi niz godina ne morate neprestano da boravite u sobi u kojoj je dijete zahvaljujući monitorima preko kojih ih možete čuti i na većoj udaljenosti.

9. Dr Gugl

Mnogi kažu da bi ponekad bilo bolje da ne postoji mogućnost pretraživanja simptoma bolesti na internetu jer se dijagnoze kreću od bezazlenih do smrtonosnih pa roditelji vrlo lako počnu da paniče.

10. Video razgovori

Sjećate li se ljetovanja nakon kojih biste se s nestrpljenjem vraćali kući jer dugo niste vidjeli roditelje, bake, deke, familiju i prijatelje? Svi su vam govorili koliko ste porasli i promijenili se, a danas na to možemo da zaboravimo zahvaljujući video pozivima kojima lako stupamo u kontakt i možemo vidjeti osobu s kojom razgovaramo, iako se možda nalazi na drugom kraju svijeta.