SMART BOARD - PAMETNA TABLA ZA PAMETNE ŠKOLE


Interaktivna tabla pretvara tradicionalnu školsku tablu u interaktivan uređaj za podučavanje i prezentaciju. Za potpunu funkcionalnost potrebno je računalo i projektor. Pomoću elektroničke olovke možemo kontrolisati i editirati sliku na tabli/platnu. Olovka omogućuje pisanje po zaslonu, kontrolu miša na računalu te kontrolu samog računala i svih aplikacija. Ali, pisati možemo čak i samo prstom. Projiciranu sliku možemo kasnije pohraniti na kompjuter ili promijeniti pišući neke dodatne bilješke.

Vaš prst je vaš miš

Aplikacijama na svom računalu možete upravljati na interaktivnoj tabli. Pritisak prsta na interaktivnu ploču SMART Board istovjetan je kliku miša. Aplikacije se otvaraju na isti način kao i na stolnom računalu, ali umjesto da koristite miša za otvaranje datoteka, jednostavno pritisnite ili dvaput pritisnite ikonu koristeći svoj prst.

Orijentacijom interaktivne table osigurat ćete usklađenost pokazivača miša s pritiskom svog prsta. Orijentacija je detaljno objašnjena na petoj stranici.


Držač za olovke SMART Pen
Držač za olovke SMART Pen sastoji se od četiri obojena utora olovke i jednog utora za brisač. Svaki utor ma optički senzor koji pokazuje kada su olovke i brisač izvađeni. Sve dok je utor za olovku prazan, možete koristiti tu olovku ili svoj prst za pisanje. Tehnologija u držaču dovoljno je pametna da zna koji je pribor posljednji izvađen iz svoga utora. Ako izvadite brisač iz njegova utora dok istovremeno držite olovku, držač za olovke pretpostavit će da želite brisati. Svjetla iznad utora pokazuju koji je pribor izvađen posljednji.

Kome je namijenjena i gdje se sve može koristiti pametna tabla?

Interaktivna tabla je namijenjena školama, fakultetima, vrtićima, firmama i svima ostalima koji je žele koristiti. U školama i na fakultetima je odlična jer sve što profesori pišu ostaje zapisano, pa učenici i studenti naknadno mogu učiti bez hvatanja bilješki. U vrtićima se dječiji crteži mogu poslati roditeljima da vide kako im djeca napreduju. U firmama je tabla fenomenalna za prezentacije, a kući će je sigurno koristiti svi.

Što kažu nastavnici i učenici o pametnoj tabli?

I nastavnici i učenici su oduševljeni, jer im olakšava predavanje i učenje. Nastavnici imaju mogućnost naknadnog dijeljenja svega što su zapisali, a učenici su oduševljeni što ne trebaju hvatati zabilješke i prepisivati, pa se mogu bolje usredotočiti na praćenje nastave.

Je li pametna tabla praktična za instalaciju?

Jeste. Jer pametna tabla ne ovisi ni o kakvom računalu ili programu. Dovoljno ju je ukopčati u struju ili ubaciti baterije i spremna je za rad. Zato što je prozirna, lako se postavi na prozorsko staklo i za tren dobijete prozor koji je pametna ploča. Čak je možete postaviti i preko obične table.