KONFERENCIJA „MLADI U DIGITALNOM DOBU“

EU info centar, u saradnji sa BIT Aliansom, vodećim savezom najvećih IT kompanija u BiH, organizovao je konferenciju „Mladi u digitalnom dobu“  koja se održala danas, 6. decembra u Kinu Meeting Point (Hamdije Kreševljakovića 13, Sarajevo).
Tokom prethodnog mjeseca, organizovane su tri konferencije u Banja Luci, Mostaru i Tuzli koje su okupile preko hiljadu srednjoškolaca širom Bosne i Hercegovine kako bi im predstavili mogućnosti koje im nudi digitalno doba. Konferencija je namijenjena srednjoškolcima, ali i studentima koji će od 2020. činiti novu radnu snagu i koji sada razmišljaju o profesionalnoj orijentaciji i usvajanju različitih vještina koje treba da im olakšaju zaposlenje i obezbijede budućnost. Cilj konferencije „Mladi u digitalnom dobu“ je motivisati mlade na razvoj karijere i preduzetništvo u aktuelnim digitalnim industrijama koje su im bliske i ponuditi odgovore na pitanja o obrazovanju i zaposlenju.
Tokom otvaranja konferencije, učesnicima se obratio ambasador Lars-Gunnar Wigemark, šef Delegacije Evropske unije i specijalni predstavnik Evropske unije u Bosni i Hercegovini.
Predstavnici nekih od najpoznatijih IT kompanija u BiH, članica Bit Alijanse, ponudili su odgovore na pitanja kako započeti karijeru u atraktivnim sektorima i kako savladati vještine  koje treba da im olakšaju zaposlenje i obezbijede budućnost.