KAKO NAĆI ZAJEDNIČKI JEZIK S NASTAVNIKOM KOJI PREDSTAVLJA NOĆNU MORU I ZA VAS I VAŠE DIJETE

Gotovo svako prije ili kasnije u školi zapadne u ove ili one nevolje, ali neka djeca imaju problema u školu više nego druga, i to nije uvijek njihova krivica. Isto tako vi nećete moći izbjeći petljanje u školski život svog djeteta, a ako je ono zbilja nezadovoljno razlogom to biste svakako i trebali napraviti. Poticanje boljeg odnosa s nastavnikom svog djeteta možda će trebati malo rada na početku, ali rezultati će se itekako isplatiti na kraju.

1. Upoznajte učitelja. Jeste li se upoznali licem-u-lice? I sastanak od nekoliko minuta može učiniti nevjerojatnu razliku. Ako je doista nemoguće osobno se upoznati, prijateljski e-mail ili pismena poruka je neprocjenjiva.

2. Nemojte projecirati svoje traume. Vaši nekadašnji problemi i tjeskobe iz škole su upravo to – samo vaši. Moguće je da će vaš sin ili kćer imati slične probleme u školi, ali nemojte odmah pretpostavljati da se radi o istoj stvari i iskaljivati se za neke svoje probleme. Situaciji pristupite otvorena uma i bez predrasuda.

3. Pojavite se. Dolazite na roditeljske sastanke, priredbe u školi... Tako ćete bolje upoznati učiteljicu, te razmijenite iskustva i komunicirati i s drugim roditeljima. Saznajte kakvo je vaše dijete u odnosu prema drugoj djeci

4. Zauzdajte emocije. Ako ste uzrujani radi nekog incidenta u školi dozvolite sebi da se izvučete ili ispucate na voljenoj osobi ili nekoj prijateljici. Na sastanak s učiteljem otiđite mirne glave. Ako vam je to teško – pošaljite pismenu poruku ili sa sobom na sastanak povedite partnera, kako ne biste izgubili kontrolu.

5. Nađite zajednički jezik. Ne sviđa vam se učiteljica/učitelj vašeg djeteta? Koliko god vam to mrsko bilo, svejedno se potrudite uspostaviti pristojnu komunikaciju. Ignoriranjem nastavnika ili prepucavanjem nećete ništa postići.

6. Koristite humor. Zapamtite da je i učitelj osoba koja ustaje ujutro i ponekad se žali oko svog posla i djece s kojom mora raditi. Uvedite malo više humora u vaše interakcije kako biste stvorili bolji odnos.

7. Otvorite se. Recite nastavniku koje su pozitivne osobine vašeg djeteta. Ne trebate odmah otkriti slabosti. Često se dijete ponaša vrlo različito u školi. Ako postoji problem, nastavnik će vas odmah obavijestiti ako mu otkrijete uobičajeno ponašanje svog djeteta.

8. Nemojte dozvoliti da stvari postanu lične. Umjesto da kažete "Ja jednostavno ne razumijem VAŠ sustav ocjenjivanja", radije recite – "Možemo li razgovarati o postupku ocjenjivanja u učionici u ovoj školi." Prigovor ili pitanje uvijek uložite vezan za školu, uobičajene postupke i programe. Nemojte ih odmah vezati lično za učitelja.