DJECA - PRIRODNI ATLETIČARI

Znate ono kada vam se čini da se djeca nikako ne mogu umoriti, kada ih ganjate da ih strpate u krevet, molite se Manituu i čemu kod se sjetite da se zamore i legnu, ali oni i dalje skaču? E, pa ne čini vam se. Naučnici su potvrdili da vam se ne čini.

Studija objavljena nedavno u Frontiers in Physiology pod naslovom "Metabolic and Fatigue Profiles Are Comparable Between Prepubertal Children and Well-Trained Adult Endurance Athletes", pokazala je kako su djeca praktično istog nivoa spremnosti u fiziološko-metaboličkom smislu kao i utrenirani atletičari. Grupa naučnika sa Univerziteta Clermont Auvergne u Francuskoj testirala je neke fizičke sposobnosti dječaka u dobi 8-12 godina (12 dječaka) i uporedila ih sa sposobnostima neutreniranih (12 osoba) i utreniranih (13 osoba) odraslih muškaraca. Mjereni su maksimalna potrošnja kisika (VO2 ), broj otkucaja srca, koncentracija laktata u kapilarnoj krvi i rađen je Wingate test (test anaerobnih sposobnosti organizma) pri aktivnostima koje uključuju cijelo tijelo, poput bicikliranja, skakanja uvis i trčanja na kratke staze.

Dječaci uključeni u istraživanje nisu imali nikakav oblik redovnih treninga nekog sporta.

Međutim, nakon ciklusa vježbi na biciklu, rad srca dječaka se vratio na normalu prije nego kod obje grupe odraslih - neutreniranih i utreniranih. Također, kod dječaka je dolazilo do manje akumulacije nus-produkata metabolizma poput jona vodika, anorganskog fosfata i fosfokreatinina nego kod neutreniranih odraslih muškaraca. Upravo stoga su se djeca brže oporavljala od aktivnosti, odnosno period potreban za odmor im je bio kraći.


Još nešto: djeca su brže eliminisala laktat - mliječnu kiselinu iz organizma od odraslih, što je dodatno doprinosilo kraćem vremenu oporavka.


Iako je uzorak od 12 dječaka te 25 odraslih relativno mali i vjerovatno bi hipotezu da su djeca više "fit" i da se brže odmore od fizičke aktivnosti trebalo testirati na većem uzorku, ovaj rad je ipak pokazao kako su djeca, izgleda, dobar takmac utreniranim sportašima, prema parametrima metobolizma. Međutim, dok je sama fizička izdržljivost mišića visoka u djetinjstvu, ona opada sa godinama.