}); UČITELJICA NADŽA UZUNOVIĆ: "NASTAVNIK KOJI GLEDA NA SAT, DA PROĐE ČAS JE ZALUTAO U RAZRED I U ŠKOLU"

UČITELJICA NADŽA UZUNOVIĆ: "NASTAVNIK KOJI GLEDA NA SAT, DA PROĐE ČAS JE ZALUTAO U RAZRED I U ŠKOLU"

Magistrica razredne nastave i učiteljica u Osnovnoj školi "Aleksa Šantić" u Sarajevu je jedna od onih ljudi koji zadivljuju svojom predanošću i zalaganjem u svojoj profesiji što dokazuje i njena nominacija na takmičenju 'Nagrada za inovativne nastavnike 2016.'

Biti učiteljica jednom razredu za nju podrazumijeva najprije veliku ljubav prema struci i djeci.

“Biti učitelj podrazumijeva ljubav prema profesiji, odnosno djeci koja prvi put dolaze u školu, prvi put se susreću sa učiteljima, tablom i prvi put su u kolektivu sa dvadeset i više učenika. Ako tokom tog prvog kontakta ne postignete da djeca vole školu, mislim da niste postigli ono što bi trebalo da postigne učitelj”, kazala je Uzunović za magazin Oslobođenje.

Na pitanje koliko je truda potrebno njoj kao učiteljici da se poveže sa učenicima kaže da je potreban veliki nivo empatije prema učenicima i razumijevanja prema uzrastu.

“Širok osmijeh, topla atmosfera, puno igre, različite aktivnosti, tačno utvrđena pravila, uz insistiranje na poštivanju istih, su ključ za dobro povezivanje s učenicima. Dobar je učitelj umjereno zahtjevan; pretjerana zahtjevnost može obeshrabriti učenike, a pretjerana ih popustljivost može uspavati i dovesti do nedisciplinovanog ponašanja”, ispričala je sagovornica.
“Onaj ko gleda na sat, da prođe čas, mislim da je zalutao u razred i u školu. Ovaj posao se mora voljeti i sa svim srcem ući u njega, pri čemu treba biti svjestan kako svaki dan treba učiti dalje i stalno biti u toku novih otkrića, stručno se usavršavati, kako u svojoj struci tako i općenito. Tu djecu koja su povjerena treba dobro upoznati svakog posebno, treba ih razumjeti, pomagati im, savjetovati ih, obrazovati i odgajati. To nije nimalo lak posao. To je složen i nadasve odgovoran posao, jer pomaže u ‘stvaranju’ ljudi, ali iznad svega ovo je najljepše zanimanje na svijetu."