UČENICI NA BOLNIČKOM LIJEČENJU U TUZLANSKOM KANTONU IMAJU OSIGURANU ORGANIZIRANU NASTAVU

Vlada Tuzlanskog kantona dala je saglasnost za organiziranje nastave osnovnog odgoja i obrazovanja u JU Univerzitetski klinički centar Tuzla za učenike, koji se nalaze na bolničkom liječenju.

Već je od ove, školske 2018/19. godine organizovano kombinovano odjeljenje razredne nastave u JZU Univerzitetski klinički centar Tuzla, koje radi u sastavu JU Osnovna škola „Brčanska Malta“ Tuzla, a ovom odjeljenju radi jedan profesor razredne nastave.

Kako se ističe, na bolničkom liječenju u trajanju od 1-6 mjeseci u 2017 god. UKC Tuzla je imao dvanaestoro djece školskog uzrasta. Tokom boravka u bolnici bili su isključeni iz procesa nastave, što im osim njihove bolesti, dodatno otežava normalno funkcionisanje i stavlja ih u neravnopravan položaj u odnosu na drugu djecu.

S obzirom da svako dijete ima pravo na obrazovanje pa tako i za vrijeme boravka u bolnici, cilj Ministarstva obrazovanja i nauke je da učenicima, kroz nastavu u bolnici, pruži pozitivno iskustvo koje će učeniku omogućiti nastavak obrazovanja, te spriječiti strah od povratka u matičnu školu nakon izostanka s nastave. Učenik ne mora prekidati svoje obrazovanje samo zato sto se nalazi na bolničkom liječenju, te mu se ovako nastoji omogućiti nastavak učenja u skladu s nastavnim planom i programom. Realizacija obrazovanja u bolnicama će doprinijeti psihičkom, emocionalnom i socijalnom oporavku učenika, navodi se u mišljenjima Ministarstva obrazovanja i nauke i Ministarstva finansija Tuzlanskog kantona.