PSIHOLOGINJA OTKRIVA: KAKO SPRIJEČITI NENE I DEDE DA RAZMAZE DJECU

U našem je društvu proširena porodica koju čine nene i dede vrlo česta pojava, pa mnoge roditelje spašava tzv. nena servis.

Ipak, često možemo čuti kako se nene i dede previše upliću u odgoj djeteta ili svojim popuštanjem unucima 'miniraju' autoritet roditelja, što rezultira neizbježnim sukobima.

Bez obzira na te konflikte, nane i dede pružaju djeci sigurno utočište, često imaju mnogo vremena za djecu, kao i volje za podučavanje i druženje, što prema mnogim istraživanjima poboljšava djetetov razvoj i razvija vještine učenja, kaže psihologinja  Ines Rezo.

Tome u prilog govore i rezultati studije objavljeni u magazinu Journal of Research on Adolescence, koji su pokazali da blizak odnos djece s nanom i dedom pozitivno utječe na unuke koji su se kasnije više brinuli o osobama koje nisu članovi njihove porodice i prijatelji, za razliku od onih tinejdžera koji nisu imali blizak odnos s dedom i nenom.
Stručnjaci kažu kako je vrlo bitno razdvojiti ulogu nana i deda od uloge roditelja, a posebno je opasno ukoliko nane i dede žele preuzeti dominantnu ulogu u odgoju djeteta potkopavajući autoritet mame i tate.

'Roditelji su ti koji vode glavnu riječ u odgoju svoje djece i koji se trebaju zauzeti za svoja stajališta. Ali, vrlo je važno priznati nenama i dedama važnost njihove uloge u životima djece, kao i pokazati zahvalnost za situacije u kojima pomažu roditeljima. Nije poanta izbjeći svađu i gurnuti stvari pod tepih, nego je važno da i u sukobima potičemo otvoreni razgovor te izražavanje svojih osjećaja i stajališta bez osuđivanja drugih. Nekako svi zaboravljamo da je uspostavljanje dogovora oko načina i količine sudjelovanja nena i deda u odgoju djece proces, a ne jednokratni događaj. To znači da je potrebno vrijeme i uzajamno razumijevanje i strpljivost da se postigne određeni dogovor', objašnjava psihologinja Ines Rezo.

Partneri moraju zajednički donositi odluke koje se tiču odgoja djece

'Razlozi sukoba između roditelja i nena i deda mogu biti vrlo različiti, od prehrane djece kao velike teme kod novopečenih roditelja, načina provođenja slobodnog vremena s njima, vremena odlazaka na spavanje, načina discipliniranja djece i sličnog. Posebno složeno može biti ako se sami partneri ne mogu složiti oko nekog dijela odgoja pa ulaze u pakt s nenama i dedama protiv drugog roditelja. To može donijeti mnogo frustracije, bola i problema u partnerskim odnosima. Vrlo je važno da partneri zajednički donesu odluke ili da se barem ne potkopavaju međusobno u razgovoru s nanama i dedama', otkriva psihologinja.


Najbolji savjeti za roditelje i nene i dede

'Roditelji, svakako uključite nene i dede u živote svoje djece. Kada vam je to teško, pokušajte se prisjetiti svojih nana i deda i koliko su oni značili za vas, bez obzira kako su se slagali s vašim roditeljima. Zahvalite nanama i dedama na na njihovu trudu i ljubavi koju daju vašoj djeci. Iskoristite slobodno vrijeme dok su djeca kod nana i deda i napravite nešto samo za sebe', kaže Rezo.

Što se tiče nana i deda, za razliku od slatkiša i igračaka, igra i pričanje priča ostaju u sjećanju unuka cijeli život. 'Vaša djeca imaju pravo odlučivati o svom roditeljstvu, podržite ih u tome. Uživajte u svojoj ulozi i vremenu koje provodite s unucima', poručila je.