OSNOVNA ŠKOLA U PRIRODI U TRNOVU

Na području trnovske općine egzistira jedna osnovna škola, pod nazivom O.Š. “Zaim Kolar” u Dejčićima, sa jednom sekcijom u Delijašima. Škola posjeduje tehnički opremljene učionice za nastavu iz fizike, informatike i muzičkog obrazovanja. Usljed nedostatka učenika škola u Šabićima je pretvorena u školu u prirodi.

Škola u prirodi u Šabićima je počela  sa radom 01.05.2003 kada je stigla prva ekskurzija učenika. Ovo je područna škola Osnovne škole «Zaim Kolar» iz Dejčića. Kapacite je 85 ležajeva. Plan je da učenici iz svih škola u BiH dolaze u posjetu školi. Turnusi su predviđeni da traju od 5-7 dana. Program je izrađen od Pedagoškog Zavoda Kantona Sarajevo i verifikovan od strane Kantonalnog Ministarstva Obrazovanja. Pored osnovnog programa, ovo je spoj edukacije, rekreacije i kulture.


Teoretski sadržaji, koji su učenicima apstraktni i nezanimljivi jer su daleko od njihovog iskustva, postaju kroz očiglednu nastavu u konkretnom okruženju vidljivi, opipljivi, zanimljivi i lakše se usvajaju, a rezultat toga jest stjecanje funkcionalnog znanja. Tako u šetnji kroz selo Rakitnicu do izvorišta istoimene planinske rijeke, jedinstvene u Evropi po ljepoti svog kanjona, obilasku vodenica i stećaka kod bjelašničkog sela Umoljani te na vidikovcu iznad kanjona Rakitnice djeca otkrivaju ljepotu i blagodati prirode.
U šetnji dijelom tzv. bjelašničke transverzale učenici doživljavaju planinu i planinarenje, upoznaju život na selu... Kroz akcije čišćenja školskog dvorišta učenici ostvaruju prve ekološke angažmane.


U vanjskom školskom prostoru nalaze se rukometno, košarkaško, odbojkaško i nogometno igralište te zabavni park sa klackalicama i toboganom. Muzičko-zabavni programi organiziraju se u disko-prostoriji.

"Boravak u školi u prirodi za većinu je djece i prvo odvajanje od kuće, prvi 'samostalni' korak, a istovremeno i višednevno druženje s vršnjacima. Od narednog mjeseca i tokom maja i juna dolaze nam u Šabiće učenici osnovnih škola iz Sarajeva na nastavu u prirodi", kazao je direktor Hodžić.

A na padinama Bjelašnice, Visočice i Treskavice u mjesecima koji dolaze priroda je najljepša. U dane vikenda posebno je živo, kad ljubitelji prirode, planinari, turisti, izletnici dolaze u Dejčiće, Šabiće, Sinanoviće, Umoljane i po nadmorskoj visini najviše selo Lukomir, koje će uskoro također oživjeti s povratkom njegovih stanovnika, koji su zimu proveli u Tarčinu, Hadžićima, Vlakovu i drugim mjestima u blizini Sarajeva.

A kad dođe ljeto, dijaspora, djeca na raspustu koja dolaze u selo kod nana i djedova i strani turisti napune bjelašnička sela. Planine nadomak Sarajeva postaju mjesta druženja i uživanja u prirodi.