KAKO UČITELJICE MOGU OSNAŽIVATI DJEVOJČICE?

Veliku ulogu u tome koje ćete predmete zavoljeti imaju učitelji. Oni ponekad mogu i odrediti i nečiju karijeru.

Zato mnogi kažu kako je biti učitelj više od zvanja, to je poziv.

Inspirativne učiteljice
Jedna od onih za koju je to bio poziv je i Lidija Kralj iz mjesta Veliki Bukovac, koja pokreće domaće i međunarodne projekte za obrazovanje djece te koristi inovativni i kreativni pristup u nastavi informatike i matematike. Zbog toga je bila i pobjednica projekta Future Leaders u kategoriji Nauke.
Ova svestrana učiteljica članica je i neprofitne udruge za obrazovanje “Saradnici u učenju”, aktivna je u raznim projektima udruge. Između ostalog glavna je urednica njihovog digitalnog časopisa “Pogled u prozor”, glavna urednice portala ucitelji.hr i voditeljica nacionalnog projekta “Sigurniji internet za djecu i mlade”.
Svojem poslu pristupa s puno entuzijazma i strasti i sve što zna uvijek rado dijeli s kolegama i učenicima, a zasigurno bismo voljeli imati više takvih.

Priču o jednoj isto tako inspirativnoj učiteljici donosi i portal Women’s Agenda. Njeno ime je Dannielle Miller, a svoje je prenošenje znanja pretvorila i u biznis.
Naime, Miller je postala koordinatorica programa „Students At Risk“ te je kroz rad s djecom upoznala mnoge s teškim životnim pričama, koji su iz raznih razloga morali napustiti školovanje. Među njima je bilo i mnogo izbjeglica, kao i onih koji su tek počeli učiti engleski jezik. Ali, ono najšokantnije što je otkrila bilo je to što su mnoge djevojčice bile zlostavljane, zbog čega su se i samoozljeđivale.
„Shvatila sam da one implodiraju, za razliku od dječaka koji eksplodiraju na način da udaraju ili oštećuju nešto“,rekla je.  I zato je vrlo često nevidljivo ono s čime se bore.
To je potaknulo Miller te je 2002. godine osnovala i Enlighten Education, u kojima osnažuje djevojke da razvijaju samopouzdanje i da donose prave odluke. „Imati viziju i biti u stanju prodati je, zapravo je ono što sam morala učiniti kao učiteljica“, rekla je.
Danas organiziraju radionice širom Australije, Novog Zelanda i Singapura gdje godišnje rade s više od 20.000 učenica. Teme koje pokrivaju na radionicama su rješavanje sukoba, upravljanje stresom, feminizam, slika tijela, prikaz žena u medijima…
„Nijedna mlada osoba ne mijenja svoje ponašanje jer se je neko srami. Stvarate promjenu povezivanjem – pričanjem priča, suosjećanjem, približavanjem, a ne gurajući ih.“, zaključila je.