GREŠKE KOJIMA SE NARUŠAVA DJETETOVO SAMOPOUZDANJE

Samopouzdanje je ono što djeci daje hrabrost da istražuju svijet, prihvate nove nepoznate izazove i da pritom vjeruju sami u sebe i svoje snage.

Kojim greškama narušavamo ili pak previše hranimo samopouzdanje djeteta?

Kritikovanje djeteta
Kad kritikujemo djecu, vrlo lako, a opet nenamjerno to radimo tako da kritikujemo i njih kao osobe. Kad im kažemo da smo se razočarali u njih, rušimo kockice njihovog samopouzdanja, a time i volju i želju da se suoče s novim izazovima. I tako pomalo vežemo njihovu osobnost uz uspjehe i neuspjehe, što nikako nije dobar temelj.

Previše hvaljenja
Naspram kritikovanja, imamo i drugu krajnost: previše hvaljenja. Iako pohvale hrane samopouzdanje, bitno je znati kada i kako ih koristiti. Kao i kod kritika, pohvalite konkretne postupke djeteta i njihov trud umjesto općenitih floskula kojima obično hvalimo lične crte pojedinca.

Kontroliranje života djeteta
Dajte im da pronađu svoje interese i onda ih u tome beskrajno podržavajte.

Kad radimo sve umjesto djeteta
Iako odrasli vjerojatno puno stvari mogu napraviti bolje i brže, nije stvar u brzini ni kvaliteti. Ako pustimo djecu da to urade sporije i uz pokoju grešku, dajemo im priliku da razvijaju nezavisnost, uče rješavati probleme i razmišljati svojom glavicom, ali i nositi se s frustracijama i razvijati upornost, kad ne uspiju iz prvog pokušaja. A ponekad i mi, odrasli, od njih možemo naučiti nove načine razmišljanja, one originalne dječije!

Stremljenje savršenstvu
Postavljanje visokih očekivanja može imati sasvim suprotan učinak na dijete od onog željenog. Djeca mogu biti pod stresom i u velikom strahu da nas ne razočaraju, a u takvo stanje sigurno nije plodonosno za razvoj i učenje.

Zanemarivanje komunikacije
Aktivno slušanje onoga što govore bez prekidanja pomaže djeci da shvate da su važna i da su nam njihove želje, osjećaji, potrebe i mišljenja važni.

Usporedba s drugom djecom
Ovo je sigurno jedna od prvih i najgorih grešaka u rušenju samopouzdanja koju roditelji krenu činiti još dok je dijete u pelenama. Nije važno uspoređujemo li dijete s drugom djecom ili čak samim sobom u mlađoj dobi, dijete će to često doživjeti kao poruku da nije dovoljno dobro. Nijedan čovjek nije jednak drugome pa tako ni usporedbe nemaju smisla niti donose išta dobro.

Izražavanje vlastitog nedostatka samopouzdanja
Dobar način za poticanje razvoja samopouzdanja djeteta je da mu pokažemo dobar primjer istog kod sebe.  Stoga govorite sami o sebi pozitivno i budite model koji će ih naučiti suosjećanju, ljubaznosti i naposljetku samopouzdanju.