ČAROBNJACI PROSVJETE: ZBOG UČITELJICE JASMINE MILOŠEVIĆ UČENICI OBOŽAVAJU IĆI U ŠKOLU

"Profesija kojom se bavim je najteža i ujedno najljepša na svijetu. Nastavnik nikad ne može da ostari, nastavnik je uvijek mlad uz djecu uz koju i on sam raste. Trudim se da uvijek budem u toku savremenih novosti u profesionalnom usavršavanju, da djeci uvijek budem na usluzi, da ih naučim kritičkom razmišljanju, da ih koliko mogu spremim za svijet u koji idu, a prije svega da njihove školske dane pamte kao najljepši dio djetinjstva, a da uz to nauče one najvažnije životne lekcije"

Ovo su riječi učiteljice Jasmine Milošević, koja radi u osnovnoj školi u Srbiji.

Ona je jedna od pedagoških radnika o kojoj piše Noizz.rs u svom serijalu Čarobnjaci prosvjete.

Sa učiteljicom Jasminom djeca uče kroz zabavu, a tako se najbolje može naučiti.

"Učimo da koristimo pribor za jelo, uz pratnju nekoliko roditelja, redovnom linijom, idemo u Beograd da bismo se vozili tramvajem i trolejbusom, često posjećujemo kino, muzej, biblioteku, gledamo pozorišne predstave, idemo na klizanje, spremamo zimnicu, pravopis učimo kuckajući poruke na telefonu, razlomke učimo praveći pizze i bakin kolač, pišemo pisma jedni drugima, u pošti učimo kako da popunjavamo uplatinice, pošaljemo pisma... Na času smo vježbali i kako da koristimo escajg, a onda su drugarici iz odjeljenja otišli na slavu", kaže ona.


Učiteljica Jasmina Milošević je još u srednjoj školi pročitala knjigu „Slobodna djeca Samerhila”,  Aleksandra Nila i tada je shvatila svoj cilj - poželjela je da što više djece učini slobodnima i sretnima. Danas osmijesi njenih đaka svjedoče da je uspjela u  svojoj misiji.

"Poslije 27 godina radnog staža trudim se da neke ideje primenjujem, da moji učenici imaju sretno djetinjstvo koje će pamtiti po lijepim školskim danima, da znanje stiču kroz igru, da se druže, vole prirodu i da u školu dolaze sa osmijehom", kaže ova učiteljica.