}); 7 ODLIKA KOJE IMAJU SAMO SJAJNI RODITELJI

7 ODLIKA KOJE IMAJU SAMO SJAJNI RODITELJI

Roditelji često sumnjaju u to da dovoljno dobro obavljaju taj najteži posao na svijetu. Moderni roditelji postavljaju sebi visoke standarde u tom smislu, pa je veoma lako upasti u tu zamku poređenja sa drugima i stalnog preispitivanja – da li sam dovoljno dobar roditelj svom djetetu?

Klinički psiholog Nadene van der Linden je kroz svoju praksu izdvojila sedam znakova koji karakterišu dobre roditelje.

1. Vaše dijete iskazuje snažne i različite emocije u vašem prisustvu

Djeca baš ne umiju dobro da odaberu vrijeme ni mjesto kada će iskazati svoje emocije. Ali, ako vaše dijete ispred vas pokazuje ljutnju, tugu, bijes ili strah, to znači da se uz vas osjeća emotivno sigurno. Izbjegavajte da djetetu branite da pokaže šta osjeća, makar to bilo kroz bijes i plač. Umjesto toga, obratite pažnju i pokažite da vam je stalo do njihovih emocija.

2. Vaše dijete vam se obrati uvijek kada je povrijeđeno ili ima problem

Dobar način da ohrabrite ovakvo ponašanje kod djeteta je da ga uvijek sačekate raširenih ruku i saslušate svaki problem, ma koliko možda vama izgledao beznačajan. Ovako otvarate vrata za to da vam se dijete obrati i kasnije, kada se pojavi neki ozbiljniji problem.

3. Vaše dijete može da priča o svojim osjećanjima i razmišljanjima, ne plašeći se vaše reakcije

Ovo je znak da imate otvorenu, fleksibilnu komunikaciju, zasnovanu na međusobnom razumijevanju i prihvatanju. Mnogo je roditelja koji nesvjesno “miniraju” dobar odnos sa svojom djecom, reagujući burno na neka njihova razmišljanja ili osjećanja koja su djeca iskreno pokazala.

4. Vaš odgovor na neko ponašanje djeteta ne etiketira dijete

Ako dijete, recimo, pojede sve slatkiše prije nego što bilo ko drugi uspije da dobije ijedan, sjajan roditelj će reći: “Pojeo si sve slatkiše sam? Znaš da je važno da dijeliš sa svojom sestrom. Razmisli, kako bi mogao da se iskupiš za to?” Ovo je mnogo drugačije od: “E stvarno si sebičan. Sve si sam pojeo!”

5. Ohrabrujete dijete da razvija svoje talente i interesovanja

Kada razvija svoje talente, dijete ima mogućnost da okusi slast uspjeha i da uživa u tom putu do njega, u svakom novom koraku. Takođe, to ga može okupirati i kasnije, kroz adolescenciju, i na taj način ga zaštititi od nekih rizika koje ovaj period odrastanja nosi.

6. Stvarate čvrste granice kada je riječ o ponašanju vašeg djeteta, kako biste osigurali njegovu bezbjednost

Iako to tako ne izgleda, djeca vole da postoje određene granice. Neki primjeri granica koje će pomoći djeci da zdravo odrastaju uključuju rutinu odlaska na spavanje, poštovanje članova porodice, postavljanje i poštovanje rokova dolaska kući i slično.

7. Popravljate sopstvene greške

Ako ste u stanju da ispravite grešku koju ste napravili u komunikaciji sa djetetom, to znači da ste sjajan roditelj. Ukoliko ste vikali na dijete, možda ga uvrijedili, važno je da priznate i ispravite grešku.

Prvi uslov da vaše dijete nesmetano raste i razvija se zasniva se na neprestanom gajenju dobre komunikacije sa djetetom koja neće zavisiti od njegovog uspjeha na bilo kom polju, nego prije svega na ljubavi, poštovanju, povezanosti.

To je suština onoga što znači biti sjajan roditelj.