ZA DVA ŠKOLARCA MALO PROSJEČNA PLATA

Izvor: Večernji list

Do početka nove školske godine ostalo je manje od mjesec dana, a dok se učenici raduju povratku u školske klupe, roditelji su na mukama, jer za opremu jednog školarca treba nekoliko stotina maraka, a prosječna četvoročlana porodica koja školuje dvoje djece morat će izdvojiti znatno iznad prosječne plaće.

Školska groznica, koja će mnogima isprazniti novčanike, polako se zahuktava, a osim nabavke udžbenika i školskog pribora, trošak predstavlja i kupovina mjesečnih karata, opreme za tjelesni odgoj, kao i nove odjeće i obuće. Kada se nakon kupovine svega podvuče crta, roditelji će za opremanje dvoje školaraca potrošiti više od 850 KM, koliko je iznosila prosječna lipanjska plaća u RS-u, piše Glas Srpske.

Samo za kupovinu kompleta udžbenika za osnovnu školu roditelji, osim onih čija djeca pohađaju prvi i drugi razred, morat će izdvojiti od 93,50 KM, koliko iznosi najjeftiniji komplet i to za peti razred osnovne škole, pa do 163 KM, koliko iznose udžbenici za osmi razred.

Kada je riječ o školskom priboru, u knjižarama kažu da je, uključujući torbu, pernicu, bilježnice, blokove i drugo, za kupovinu u prosjeku potrebno oko 200 maraka.

"Pribor nije skup, ali s obzirom na to da ga treba dosta, skupi se mnogo novca. Najveća investicija je školska torba, koja u prosjeku iznosi oko 50 KM", rekla je radnica u banjolučkoj knjižari “Papirus”. Ističe da zbog slabe ekonomske situacije većina roditelja kupuje najjeftiniji pribor.

"Kad su u pitanju niži razredi roditelji toliko ne obraćaju pažnju na cijenu, jer djeci treba svega par bilježnica i olovaka, međutim kad su u pitanju stariji školarci, kojima treba znatno više pribora, uglavnom se bira jeftiniji", navela je ona i dodala da mnogi roditelji udžbenike kupuju na rate.

Kada je u pitanju kupovina osnovne garderobe i obuće za jesen, roditelji će morati izdvojiti minimalno 300 KM.

Hlače iznose oko 40 KM, jakna oko 50, trenerke i duksevi minimalno po 40 maraka, a tene i cipele oko 70 KM.
Zbog svega toga mnoga domaćinstva jesen dočekuju sa strahom. Snežana J. iz Laktaša, majka troje djece, od kojih je dvoje školaraca, ističe da su troškovi polaska u školu preveliki za roditelje s prosječnim primanjima.

Iako i suprug i ja radimo i imamo solidne plaće, opremanje za školu nam stvara veliki stres. Djeca većinom nasljeđuju udžbenike jedni od drugih, ali pribor i garderobu im uvijek kupujemo. Nisam još kupila ni pola onoga što im treba, a potrošila sam više od 500 KM - ispričala je ova majka.

Cijene kompleta udžbenika u KM

treći razred - 104
četvrti razred - 95
peti razred - 93,50
šesti razred - 130
sedmi razred - 134
osmi razred - 163
deveti razred - 152

Cijene školske opreme (u KM)

školske torbe 19,50 - 80
pernice 8,50 - 23
male bilježnice 0,50 - 1,60
velike bilježnice 1 - 2,50
grafitne olovke 0,30 - 0,80
bojice 1,80 - 7,10
flomasteri 1,70 - 5,50
gumice 0,40 - 1,90
šestari 1,10 - 3,50