5 EFEKTNIH NAČINA DA POTAKNETE DJETETOVU KREATIVNOST


Mnogi roditelji (pogrešno) pretpostavljaju kako je kreativnost nešto što imaš ili nemaš te kako se s djeca rađaju više ili manje kreativna. I kako se na to ne možu utjecati.
Odmah da vas razuvjerimo.
Kreativnost nije urođeni talent, već vještina koja se može i mora razvijati od najranijeg djetinjstva.
Kreativnost je izuzetno važna. I to ne samo u umjetnosti, već i u znanosti, matematici pa i u međuljudskim odnosima i općenito u životu.
Kreativne osobe lakše će pronaći rješenje za bilo koji problem. Uz to, kreativne osobe lakše se prilagođavaju tehnološkom napretku, lakše se nose s promjenama i bolje iskorištavaju nove mogućnosti koje im se pružaju. 
Iako je dječja igra oduvijek sinonim za kreativnost, moderno doba i tehnološki napredak mijenjaju iskustvo djetinjstva i igre.
Djeca danas oko sebe imaju mogućnosti zabave uz koje uopće ne trebaju koristiti svoju maštu i kreativnost.
Zašto bi se igrali policajaca i lopova, kada mogu pogledati akcijski film? Zašto bi zamišljali svemirski brod kada u video igri mogu voziti jedan?
Djeca su danas okružena instant rješenjima za zabavu, što narušava njihov kreativni razvoj. Moderne igračke i rekviziti često su toliko tehnološki napredne da djeca ne trebaju koristiti maštu kada ih koriste.
Ipak, vi možete učiniti mnogo kako bi djetetu osigurali poticajnu okolinu u kojoj će razvijati svoju dječju maštu i kreativnost.

1. Stvorite poticajnu atmosferu u vašem domu
Počnite aktivno raditi na tome da je atmosfera u vašoj kući takva da potiče kreativnost i kreativno izražavanje. 
Kada ste okupljeni za stolom, pitajte djecu što bi željeli raditi tokom vikenda i ohrabrujte ih na aktivnosti kojima se još nisu bavili, ali nemojte im nametati što bi trebali raditi. 
Uz to, pokažite djetetu kako je u redu da tu i tamo doživi neuspjeh.
Djeca koja se boje neuspjeha često obuzdavaju svoje kreativne ideje i misli i zato im trebate i primjerom pokazati kako se neuspjeha ne treba bojati.
Podijelite s djecom pogreške koje ste napravili u posljednje vrijeme kako bi im pokazali kako to nije ništa strašno.
Smijte se svojim pogreškama, jer to je navika koja će i vas i vašu djecu činiti sretnijima.
I kreativnijima.

2. Dajte djeci više slobode i autonomije
Dopustite katkad djeci da rade ono što na način na koji to oni žele.
Barem ponekad se oduprite se (previše) zaštitničkom glasu i malo se opustite. Prestanite živjeti u strahu da će se dijete zaprljati, ozlijediti, da neće dobiti odličnu ocjenu u školi…  I tko zna što sve još.
Vanjska ograničenja koja namećemo djeci mogu smanjiti njihovu fleksibilnost u razmišljanju i kreativnost.
Za razvoj kreativnog mišljenja djeci je potrebna sloboda. Omogućite im je. Naravno, u razumnim okvirima uz dječiju sigurnost na prvom mjestu.
Dobar primjer kako djeci dati više slobode u malim svakodnevnim stvarima pokazala je profesorica psihologije i istraživačica dječijeg razvoja s kalifornijskog Sveučilišta Berkeley, dr. Alison Gopnik.
Ona je osmislila eksperiment u kojem se djecu od 4 godina podijelilo u dvije grupe. Svaka grupa dobila je igračku koju nikada nisu vidjeli. U jednoj grupi učitelj je djeci pokazao kako se igračka koristi, dok se učitelj iz druge grupe pravio da ne zna kako se koristi igračka.
Pokazalo se kako su djeca iz druge grupe duže zadržala pozornost na igrački, a otkrila su i više skrivenih mogućnosti koje igračka pruža.
Eksperiment je pokazao kako je ponekad mnogo korisnije dati djeci da sami otkrivaju i uče neke stvari, jer ih to ohrabruje da pronalaze nova i neočekivana rješenja, a i jača njihov interes za stvari oko sebe.

3. Osigurajte djeci resurse za kreativno izražavanje
Ključni resurs kojeg djeca trebaju je vrijeme.
Djeca trebaju provesti jako mnogo vremena u nestrukturiranoj, maštovitoj igri koju odrasli neće ometati.
Drugi resurs kojeg djeca trebaju je prostor.
Soba na tavanu ili u garaži idealna su mjesta gdje će dijete moći pustiti s lanca svoju kreativnost. Ako nemate odvojeni prostor za dijete, odredite kutak u stanu gdje će vrijediti dječja pravila i poštujte dogovor.
Uz prostor i vrijeme djetetu trebaju i rekviziti za kreativnu igru.
Drvene bojice, pastele, vodene bojice, flomasteri, bojanke, kolaž…
Potaknite kreativnost kod vašeg djeteta s koferom koji sadrži čak 88 komada pastela, flomastera, bojica i ostalih stvari potrebnih za crtanje. 
Ovaj kofer je fenomenalna stvar za sve male umjetnike i one koji će to tek postati.
Set s tekućim kredama i šablonama učinit će od vaših djevojčica prave slikarice. Set se sastoji od 4 ilustracije i 4 šablone za crtanje dimenzija.
Stavite šablonu za crtanje preko ilustracije i počnite bojati tekućim kredama prema instrukcijama iz knjižice. Ako pogriješite, ništa zato, jer se krede lako brišu tako da ćete lako popraviti greške. 
A kada ste zadovoljni kako je sve ispalo, samo maknite šablonu i voila! Slika je gotova. 
Uz rekvizite za umjetničko izražavanje, djetetu trebaju i rekviziti za igranje uloga, igre zamišljanja i pretvaranja.
Za igru dijete može koristiti stvari koje vama više ne trebaju, a slobodno mu nabavite i kvalitetne igračke koje će stimulirati njegovu maštu.
Umjesto plastičnog svjetlosnog mača koji će proizvoditi zvukove izaberite drveni mač i pustite djetetu neka ostatak iskustva zamisli u svojoj glavi.

4. Dajte djeci mogućnost da izraze svoje neslaganje
Dopustite djeci mogućnost da izraze svoje mišljenje i neslaganje s vama. Na taj način potaknut ćete ih da stvaraju mišljenja o stvarima oko sebe, ali i da prihvaćaju tuđa mišljenja i različitost.
Potičite ih na kreativno razmišljanje tako da im zadajete jednostavne zadatke i tražite ih da smisle nekoliko rješenja za isti problem.

5. Neka motivacija izvire iz želje
Dopustite djeci da razviju motivaciju za bavljenje kreativnim aktivnostima koja izvire iz njih samih, a ne iz klasičnih nagrada. 
Takva unutarnja motivacija doprinijet će i većoj kvaliteti njihog kreativnog rada. 
Ako baš želite, dijete možete nagraditi za primjerice vježbanje klavira, tako da ga oslobodite nekog dnevnog zadatka i date mu još vremena za crtanje.