Adolescencija


 Adolescencija Dio I


     Adolescencija su zapravo dvije različite faze života spojene u jednu. To jest, u svakom tinejdžeru postoje dvije različite osobe: potisnuto dijete i izranjajuća odrasla osoba. Izranjajuća odrasla osoba živi u školi, na sportskom terenu, na muzičkoj poduci, na poslu, na dobrovoljnom radu, ispred roditelja svojih prijatelja. Potisnuto dijete živi kod kuće, ispred vas (i često iza zatvorenih vrata svoje sobe). Za roditelje je jako opasno upoznati samo potisnuti dječji dio – osobu koja zeza svoju mlađu sestru, koja danima ostavlja prljavo suđe u svojoj sobi, koja dobije napadaj bijesa kad netko pomakne njen najdraži CD, koja napada vaš autoritet kad joj kažete da napiše domaću zadaću. Osim ako jako pazite, vjerojatno je da nećete primijetiti, a kamoli upoznati, izranjajuću odraslu osobu koja se nalazi u vašem tinejdžeru; ovisit ćete o slučajnim komentarima drugih odraslih osoba – učitelja, trenera, drugih roditelja – koji ponekad, na vaše veliko čuđenje, hvale vrline vašeg tinejdžera. I da, naravno vi kimate glavom dok ga ta osoba hvali, ali nikad se ne usudite pitati misli li stvarno baš na vašeg tinejdžera ili je to slučaj zamijenjenog identiteta, kao što vi sumnjate. To je tragično i za vas i za vašeg tinejdžera.

     Trebate upoznati tu izranjajuću odraslu osobu kako bi shvatili da se trud koji ulažete kao roditelj isplati. Također se trebate povezati s tinejdžerom na još nekoliko odraslih načina. Vaš tinejdžer vas treba da vidite taj drugi dio kako bi počeo vjerovati u sebe. To jest, kad vas pogleda u oči, mora znati da vidite i priznajete odraslu osobu u njemu. U isto vrijeme, i znam da je to zbunjujuće, morate se povezati s vašim tinejdžerom i na nekoliko dječjih načina, inače će prebrzo odrasti.

     Stručnjaci se slažu da tokom adolescencije vršnjaci utječu na ponašanje više od roditelja, ali se isto tako slažu da tokom tog istog vremena, roditelji utječu na stavove više od vršnjaka. Očito je da načini ponašanja dolaze i odlaze, ali stavovi su dugotrajni i kvaliteta odnosa određuje koliko točno utjecaja imamo na naše tinejdžere u razvijanju tih dugotrajnih stavova. Ali utjecanje na dugotrajne stavove je ogroman izazov. Dio proizlazi iz toga da kad god smo s njima, uvijek gledamo u budućnost, gledamo u muškarce i žene u koje se pretvaraju. Mi neprestano projiciramo trenutno ponašanje u budućnost. Tinejdžeri, međutim, žive u potpunosti u sadašnjosti, od trenutka do trenutka. Zato vas uvijek čudno gledaju kad počnete pričati o obrascima u njihovim životima. Primjećujem sve jači obrazac neodgovornosti u tvojem ponašanju i to me zabrinjava: jučer si kasnio u školu, prije dva dana nisi napisao zadaću, danas si zaboravio prošetati psa. Vašem tinejdžeru je ovo nerazumno blebetanje. Za njega je svaki ovaj primjer izolirani incident sa svojim objašnjenjem i nema veze s ostalim slučajevima. To su tri različita trenutka u vremenu, ništa manje i ništa više. Roditelji žive u obrascima, tinejdžeri u trenucima. Odgovornost za osnivanje odnosa s izranjajućom odraslom osobom u vašem tinejdžeru leži samo na vašim ramenima. Upoznavanje i poštovanje tog dijela vašeg tinejdžera zahtijevat će ogromne količine kreativnosti, strpljenja i vjere. I vrijedi svakog djelića uloženog truda.


(Prema knjizi "Ostanite povezani sa svojim tinejdžerom", Michael Riera)