10 VJEŠTINA MODERNIH UČITELJAUKLJUČITE SE U PROFESIONALNE ZAJEDNICE

Život učitelja u školi ponekad može biti vrlo usamljen -učitelji obično provode vrijeme pružajući instrukcije i poučavajući prije i poslije škole ili svoje slobodno vrijeme (ako ga imaju) provode za svojim stolom ocjenjujući učeničke radove i testove. Ali, kao profesionalci, učitelji moraju znati kako učiti i razvijati se sudjelujući u radu profesionalnih zajednica.
Ničije iskustvo nije univerzalno, zbog toga je umrežavanje s kolegama važan način da dođete do odličnih ideja i podijelite vlastite. Moderni učitelji sarađuju koristeći niz sredstava, uključujući konferencije profesionalnog razvoja i tehnologiju.

SHVATITE KAKO KORISTITI TEHNOLOGIJU

Ne morate preokrenuti svoju učionicu ili koristiti 1:1 metode, ali morate znati kako tehnologija funkcionira  i koristi u edukaciji. Vaši učenici se nedvojbeno dobro snalaze po pitanju tehnologije i vi biste trebali također. Shvaćajući barem osnove korisnih tehnoloških alata, aplikacija i programa, mogli biste otkriti načine da rasteretite svoj prostor  i više angažirate učenike.

MORATE ZNATI GDJE NAĆI KORISNE IZVORE

Portal Edudemic je odlično mjesto za početak. Trebali biste provjeriti i stranice poput Teachers Pay Teachers, Pinterest i Edutopia. Neka postavljanje pitanja i dijeljenje izvora bude dio vašeg sudjelovanja u profesionalnim zajednicama. I nemojte zaboraviti potražit pomoć bibliotekara/bibliotekarki u svojoj školi ili zajednici – oni su stručnjaci u pronalasku resursa.

SUDJELUJTE U DRUŠTVENIM MEDIJIMA

U prošlosti su učitelji bili odlučni u držanju svojih privatnih života privatnima, ali to se promijenilo. Učitelji se sve više pridružuju društvenim medijima, često da bi ih koristili u učionicama s učenicima ili da bi komunicirali s roditeljima. Moć društvenih medija ostavila je trag na modernim učiteljima koji vide ogromnu vrijednost u mogućnosti trenutačnog povezivanja s ljudima u njihovim lokalnim i širim globalnim zajednicama.

RAZVIJTE ODLIČNE KOMUNIKACIJSKE VJEŠTINE

Današnje umrežavanje i korištenje društvenih medija znači da učitelji moraju biti odlični komunikatori. Odlične govorničke vještine i vještine pisanja su važne, bez obzira na to koristite li ih u blogovanju, tweetanju ili pisanju e-mailova. Ako niste sigurni jesu li vaše vještine javnog komuniciranja na razini na kojoj biste željeli da budu, pitajte kolege da pogledaju vaš rad  i daju vam povratne informacije.

NEMOJTE SE BOJATI REĆI „NE“

Zbog vašeg zdravog razuma i zbog učenja vaših učenika nemojte preuzimati dodatne odgovornosti  poput uključivanja u dodatne zajednice, vijeća ili klubove osim ako ste sigurni da ćete se moći nositi s dodatnim poslom. Odlični učitelji često su preopterećeni dodatnim dužnostima zato što administratori vole vidjeti kako najbolji edukatori dijele svoje znanje s drugima. Učiteljima je vrlo teško reći ne. Ali, kada ste do grla u poslu i ne možete se pobrinuti za sebe, ne možete preuzeti i brigu o drugima.

UZMITE VREMENA DA BISTE SE ISKLJUČILI

Na isti način na koji biste trebali naučiti reći „Ne“ trebali biste si i uzeti vremena da se isključite iz samonametnutih obaveza. Ne morate odmah odgovoriti na svih 50 roditeljskih e-mailova, prisustvovati razgovoru na Twitteru, nadgledati Facebookove forume, ažurirati svoj blog i dodati fotografije na Instagram, sve u jednoj noći. Učitelji uvijek imaju posla, a kada tome dodate snalaženje i upravljanje svom tom tehnologijom, vaše vrijeme postaje još ograničenije. Moderni učitelji su uključeni, ali moraju znati i kada se isključiti.  

SLAVITE RAZNOLIKOST

Učenike se danas često optužuje da su sebični i da zabušavaju, ali vi kao njihov učitelj znate da su djeca u današnjim školama među najliberalnijim, najotvorenijim generacijama svih vremena. Djeca današnjice dolaze iz svih vrsta porodičnih okolnosti pa se poistovjećuju s rasnim, etničkim i spolnim grupama svih vrsta. Moderni edukatori slave raznolikost svojih učenika i njihovih iskustava,  te koriste individualne razlike kao alat za učenje o drugima.

OSTANITE CJELOŽIVOTNI UČENIK

Svijet se brzo mijenja. Jeste li ikada i pomislili da ćete vidjeti bespilotne letjelice, automobile koji sami voze ili 3D printere u svom životu? Učitelji su u samom srcu edukacije i učenja, a kao takvi moraju slijediti prilike da nastave učiti i razvijati se. Nekada je bilo lako odbaciti ideju o sudjelovanju u edukacijskim prilikama jer ste mogli jednostavno reći da nemate vremena. Današnji učitelji više ne mogu koristiti taj izgovor. Webinari i online tečajevi omogućili su im da postanu učenici kad god žele i kad god im je prikladno. Zbog toga nađite online kurs koji vam zvuči zanimljivo i prijavite se.

RADITE ONO ŠTO RADITE NAJBOLJE

Iako vas mediji i zakonodavci možda ne smatraju takvima, vi ste profesionalac. Imate diplomu iz edukacije i znate upravljati razredom. Umijete prepoznati kad učenici imaju problema i znate pomoći učenicima da uspješnije uče. Razvijanje i poboljšanje vaše prakse uvijek se potiče, kao i u svakoj drugoj profesiji. Ali, nemojte misliti da morate uskočiti u sve što je trenutačno u modi u pogledu tehnologije.
Moderni učitelji znaju naći ravnotežu između onog za što znaju da je najbolja praksa i alata koji im mogu najbolje pomoći doprijeti do učenika.

Pripremila: Azra Pandur