ZAŠTO JE ROALD DAHLOVA 'MATILDA' SJAJAN UZOR ZA DJEVOJČICE?


     Dahlov roman objavljen 1988. god u Londonu pod nazivom Matilda» je jedna od knjiga koje najeksplicitnije zagovaraju popularizaciju čitanja kod djece, posebno kod djevojčica. Glavna junakinja ovog romana je mala Matilda Wormwood, djevojčica iznimnog intelektualnog kapaciteta.

Na samom početku knjige autor o glavnoj junakinji kaže :
«..Um joj je bio tako hitar, učila je tako brzo i lako da su to morali zamijetiti i najgluplji roditelji. Ali, gospodin i gospođa Wormwood bili su tako tupi i toliko zaokupljeni svojim beznačajnim životima da kod svoje kćeri nisu opazili ništa neobično. Iskreno govoreći, sumnjam da bi primijetili i da se kući dovukla slomljene noge. Kad su joj bile tri godine, Matilda je znala čitati. Naučila je sama, iz novina i časopisa što su bili razbacani po kući. S četiri je već čitala brzo i tečno, pa je, razumljivo, počela čeznuti za knjigama. Jedina knjiga koju je uspjela pronaći u toj prosvijetljenoj kući zvala se Kuhanje bez pol muke i pripadala je njezinoj majci. Kada ju je pročitala od korica do korica i sve recepte naučila napamet, poželjela je čitati nešto zanimljivije.»

Kad je Matilda zamolila oca da joj pribavi knjigu, evo šta on odgovara:
« - A šta, zaboga, nedostaje televiziji? Imamo krasan veliki televizor, a ti bi još i knjigu! Baš si razmažena!»

I što je vrijeme dalje odmicalo, to je njezin otac bio sve više frustriran njenom zaokupljenošću knjigama, sve dok nije došlo do jednog porodičnog incidenta:

«..Otac je i dalje trgao knjigu. Bilo je očito da je pomalo ljubomoran. Kao da je svakim pokretom govorio: kako se samo usuđuje uživati u čitanju knjiga kad ja ne mogu u tome uživati? Kako se samo usuđuje!?»

I tako je Matilda već prije nego što je pošla u školu svakoga dana počela odlaziti u seosku biblioteku i tamo čitati slikovnice, a uskoro i značajnije klasike za odrasle (Dickensa, Hemingwaya, Steinbecka…) tako da kad je krenula u školu, svoju učiteljicu gospođicu Honey uspjela oboriti s nogu.

Kroz djelo zajedno s inteligentnom Matildom, uživate u nizu izrežiranih nepodopština.
Roman je nagrađen svjetskom nagradom za
najbolju knjigu za djecu. Dok ga budete čitali oduševiće vas Matildina dobrota i pamet, smijaćete se načinima kojima Matilda nadmudruje roditelje, upoznaćete se sa Matildinom čudnom sposobnošću da pogledom podiže, obara i premješta sitne predmete. Matilda će nadmudriti i strašnu upravnicu škole, gospođicu Trunchbull. Natprirodnu moć koju posjeduje, iskoristiće da istjera pravdu i pomogne učiteljici Honey.


Pripremila: Azra Pandur