ZAŠTO JE BITNO KOJE WEB SADRŽAJE KONZUMIRAJU RODITELJI I UČITELJI?

Dnevno, naše društvo biva preplavljeno najrazličitijim medijskim porukama. Mnoge od njih neće biti zapamćene, neke neće biti ni primjećene, ali će veliki broj ipak ostati u mozgu i djelovati na ponašanje pojedinca, bilo da se radi o manje bitnim stvarima ili o onim životno važnim pitanjima ličnog i društvenog zdravlja i sigurnosti od kojih ovisi sve ostalo.

Ovim problemom se moraju pozabaviti sve utjecajne grupe, prvenstveno škole, odnosno obrazovni sistemi društva, čiji je osnovni cilj educirati mlađe generacije za budući život u 'velikom svijetu'. Na žalost, o ovoj temi se izuzetno malo govori u domaćoj javnosti, a najčešće je čak i sam koncept medijskog opismenjavanja prilično nepoznat. Nedovoljno posvećivanje ovoj temi je pogubno. Medijski nepismeni roditelji i pedagoški radnici koji biraju da čitaju sumnjive i neprovjerene vijesti i informacije kreiraju mračnu budućnost društva.

Loše informacije vode do loših izbora. Kako?
Prije nego usporedite dostupne opcije, morate donijeti drugu odluku: gdje tražiti informacije koje želite. Pogrešan izbor ovdje će dovesti do lošeg izbora kada dođe vrijeme da donesete odluku pred vama u vezi sebe, vašeg djeteta ili učenika. A ako ste suočeni s previše opcija i previše izbora, vaš mozak se 'pregrije' i gubite sposobnost da prosuđujete i analizirate one informacije koje su korisne.
Zbog toga je uvijek od krucijalnog značaja birati samo kvalitetne izvore informacija.

Ukoliko težite tome, PCŠkolarac- digitalni magazin je savršeno online mjesto za vas.
Portal nudi samo stručno provjerene najkvalitetnije sadržaje, na internacionalnom nivou, vezane uz oblasti obrazovanja, tehnologije i odgojnog sistema i jedini je u regionu koji gradi virtualnu sponu između roditelja,nastavnika i pedagoga i na taj način konkretnije pomaže njihovom jasnijem međusobnom razumijevanju u realnom odnosu.