}); INKLUZIVNO OBRAZOVANJE: PRVI BH.PRIRUČNIK ZA RAD DEFEKTOLOGA U REDOVNOJ OSNOVNOJ ŠKOLI

INKLUZIVNO OBRAZOVANJE: PRVI BH.PRIRUČNIK ZA RAD DEFEKTOLOGA U REDOVNOJ OSNOVNOJ ŠKOLI


Priručnik ''Smjernice za rad defektologa/edukatora-rehabilitatora u redovnoj osnovnoj školi“ namijenjen je defektolozima/edukatorima-rehabilitatorima koji svoj profesionalni angažman obavljaju u osnovnim školama.

Ministarstvo obrazovanja, nauke i kulture FBiH je podržalo štampanje ovog priručnika koji je ujedno i prvi ove vrste u BiH.

"Priručnik će moći koristiti i ostali sudionici inkluzivnog obrazovanja (učitelji, stručni saradnici, pedagozi, psiholozi, roditelji), kao i šira društvena javnost, kako bi se upoznali sa zadaćom defektologa/edukatora-rehabilitatora u redovnoj školi", pojasnila je Selma Hodžić, diplomirani defektolog-oligofrenolog.

Priručnik obuhvata osam poglavlja i 84 stranice te daje odgovore na pitanja značaja defektologa/edukatora rehabilitatora u radu s djecom, s kojim stručnjacima sarađuju, koje aktivnosti provode balansirajući između metodologije, zahtjeva struke i Zakonske regulative u Tuzlanskom kantonu.

"Obuhvatili smo jedan dio koji govori gdje se obrazuju stručnjaci s teškoćama u razvoju i njihove kompetencije za rad te smo obradili ulogu i značaj defektologa.", rekla je.

Hodžić je napomenula kako se defektolozi već godinama nalaze na raskrsnici te se postavlja pitanje koja je zapravo njihova uloga i zadaća u redovnoj osnovnoj školi?
"Do sada smo imali defektologe u specijalnim školama gdje se jasno zna šta oni zapravo rade. Međutim, kako je inkluzija krenula, njihova uloga u redovnoj osnovnoj i srednjoj školi je bila nedefinirana i nejasna. Kao saradnici pedagoškog zavoda, radeći s njima, došli smo do ideje da napravimo jedan priručnik koji će obuhvatiti godišnji program rada. Odlučili smo napraviti prijedlog kako bi taj godišnji program rada defektologa izgledao, zatim smo obradili područje koje se odnosi na načine prilagođavanja i stavili smo obrazce za upotrebu koji su definirani Zakonskim regulativama na TK-u. To su poglavlja koja smo smatrali bitnim. Ovo je prvi priručnik ove vrste a najvjerovatnije ćemo morati izdati i drugi broj sa još specifičnijim elementima", istaknula je.

Priručnik preuzmite ovdje:

SMJERNICE za rad defektologa/edukatora - rehabilitatora 
ili
download
Priredila: Azra Pandur