POSLJEDICE NE VAKCINISANJA DJECE MOGU BITI KOBNE

U BiH, a i u susjednim zemljama opada stopa vakcinisane djece i povećava se rizik od zaraznih bolesti i epidemija. Roditelji samoinicijativno prestaju vakcinisati djecu zbog mogućih komplikacija nakon vakcinisanja, na koje zdravstveni sektor ne daje adekvatan odgovor.

Doktorica genetike i antropologinja Jennifer A. Raff napisala je tekst 2014. o ovoj temi u Americi koji je između ostalih podijelio Huffington Post.

Prevod njenog pisma prenosimo vam u cijelosti:

'Dragi roditelji,
Lažu vam. Oni koji vam govore da im je cilj zaštititi vašu djecu, riskiraju zdravlje vaše djece, pa i njihove živote.

Kažu da ospice nisu smrtonosne.
Ali jesu.

Kažu da vodene kozice nisu opasna bolest.
Ali mogu biti.

Kažu da gripa nije opasna.
Ali jeste.

Kažu da hripavac (pertusis) nije velik problem ako ga dijete dobije.
Ali jeste.

Kažu da vakcine nisu učinkovite u sprječavanju bolesti.
Ali vakcine svake godine spašavaju 3.000.000 dječijih života. A svake godine umre 2.000.000

Kažu da je prirodno prebolijevanje infekcije bolje od vakcinisanja. Ali su posve u krivu.

Kažu da vakcina uzrokuje autizam.
Ne uzrokuje ga. To je pitanje istraživano u nebrojenim naučnim studijama, koje su sve do jedne pokazale neupitne dokaze o nepostojanju uzročne povezanosti između vakcinacije i autizma.

Kažu da timerosal uzrokuje autizam.
Ne uzrokuje ga. Uostalom, timerosal se ne koristi u izradi većine vakcina još od 2001. godine.

Kažu da je aluminij u vakcinama štetan djeci.
Ali, djeca pri dojenju majčinim mlijekom unose u organizam više aluminija nego putem vakcinacije, u količinama daleko premalenim da bi mogle naštetiti.

Kažu da sistemi praćenja i prijave nuspojava i komisije osnovane za njihovo praćenje dokazuju štetnost vakcinacije.
Ne dokazuju.

Kažu da su raspored i količina vakcina u kalendaru vakcinisanja preveliko opterećenje za dječiji imunološki sustav.
Ali, nisu.

Kažu da nema potrebe za cijepljenjem djece, jer su druga djeca oko njih cijepljena.
Taj je sebični „argument“ vrijedan jedino prezira.
Prvo, cjepiva nisu 100% učinkovita, pa je moguće da se vakcinisano dijete ipak razboli ako je izloženo uzročniku bolesti. Drugo, postoje osobe koje se ne smiju vakcinisati jer imaju poremećaj imuniteta (prirodni ili stečeni - zbog hemoterapije, zračenja ili lijekova), ili su alergični na neku komponentu cjepiva; takve osobe su ovisne o grupnom imunitetu koji ih štiti od bolesti. Roditelji koji ne vakcinišu svoju djecu ne izlažu samo vlastitu djecu riziku obolijevanja, nego i drugu djecu.

Kažu da su „prirodni“, „alternativni“ načini liječenja bolji od savremene medicine temeljene na nauci. Nisu bolji.'

Šta je, dakle, istina o vakcinisanju?

Istina je da je vakcinisanje jedno od najznačajnijih postignuća nauke i javnog zdravlja, te jedna od najvažnijih stvari koje možete učiniti za zaštitu svoga djeteta od bolesti, invaliditeta i smrti.

Unaprijed se može predvidjeti na koji način će protivnici vakcinacije reagovati na ovaj tekst. Zbog toga što nemaju učinkovitih argumenata protiv nebrojenih naučno dokazanih činjenica o cijepljenju, reći će da je autorica teksta plaćenica Big Pharme (nije, niti je ikad bila), reći će da nije naučnica (jeste), reći će da je „agent 666“ (ne zna što je to tačno, ali prilično je sigurna da nije ni to).
Zašto protivnici vakcinacije tako reaguju na jasne i argumentirane dokaze u prilog vakcinisanju? Posrijedi je njihova podsvjesna reakcija na činjenicu što ne raspolažu dokazima koji bi potkrijepili njihove stavove. Duboko u sebi, oni shvaćaju istinitost naučnih činjenica, zastrašeni su jer osjete da za svoje stavove nemaju argumentiranu obranu, pa refleksno napadaju onoga ko iznosi dokazane argumente.


Pripremila: Azra Pandur