[VIDEO] KRATKE I IDEALNE YOGA VJEŽBE ZA UČITELJE I UČENIKE
Vježbanje yoge u školi znatno smanjuje probleme povezane sa ponašanjem i zabrinutost pred i na ispitima, posebno povećava samokontrolu, izoštrava fokus i kod učitelja i kod đaka.
U ovom članku vaš omiljeni PcŠkolarac magazin vam predstavlja videe Adriene Michlere, instruktorice yoge, teatarske glumice i poduzetnice iz Texasa koja na svom youtube kanalu ima preko 2 miliona pretplatnika.  Adriene je osnovala i vodi uspješnu online zajednicu koja promovira visokokvalitetne yoga vježbe potpuno besplatno i njena misija je učiniti yogu što jednostavnijom za praktikovanje u školama i domaćinstvima. Yoga with Adriene je prepoznat od strane Googla kao najtraženija vježba u 2015. godini i nagrađen 2016. godine na Streamy Awards-u.

Pola sata vježbanja za nastavnike


                     

10 minuta vježbanja za razred


Zanimljivosti:

Na svim školskim godinama, od predškolske do srednje škole, učenici su pokazali poboljšanje u učenju i ponašanju kada je joga uvedena u njihovu školu. ~ NCPAD. Yoga in the Classroom: A New Kind of Education.

Istraživanja među djecom navode da joga podrazumjeva neuromišićno, kardiorespiratorno i mišićnoskeletno angažovanje. Zabilježeno je da pospješuje pažnju, raspoloženje, pamćenje, postignute rezultate i umnu i socijalnu inteligenciju. ~ Street Yoga’s Research on Medical Benefits of Yoga.

Istraživači na kalifornijskom državnom Univerzitetu nedavno su ispitivali povezanost joge i akademskih rezultata, discipline, posjećenosti predavanjima i samopoštovanja . Studija je pokazala 20% porast broja studenata koji su se osjećali dobro i kod šest odsto poboljšanja discipline u učionici, što znači da su studenti koji su imali visoko učešće na yogi, takođe imali manje disciplinskih problema. Ovi rezultati istraživanja takođe su pokazali "statistički značajnu" vezu između učešća na yogi i visine ocjena ~ Slovacek, S. P., Tucker, S. A., & Pantoja, L. A Study of the Yoga Ed Program at The Accelerated School. P2, 10


Piše: Azra Pandur