}); Princeza na zrnu graška (bajka)

Princeza na zrnu graška (bajka)
Bio jednom jedan princ koji je htjeo da se oženi princezom, ali pravom pravcatom princezom. Tako je obišao cijeli svijet da bi je našao, ali mu se svud isprijeečilo nešto na putu. Princeza je bilo vrlo mnogo, ali da li su to bile prave pravcate princeze, nije mogao nikako da dokuči, jer je uvjek bilo nečeg što mu je smetalo. Vratio se kući sav potišten, jer je želio da se oženi pravom princezom.
Jedne večeri bilo je strahovito nevrjeme: sijevalo je i grmilo, kiša je pljuštala, jednom rječju bilo je užasno.
Tada neko zakuca na kapiju dvorca, a stari kralj pođe da otvori.
A napolju je stajala jedna princeza. Ali kako je izgledala od kiše i ružnog vremena! Voda joj je curila s kose i odjela i slivala se u vrhove cipela, pa na pete opet izlazila, – a ona je tvrdila da je prava pravcata princeza!
“To ćemo već doznati”, – pomisli stara kraljica, ali ne reče ništa, već ode u spavaću sobu, ukloni svu posteljinu i stavi zrno graška na dno postelje; zatim uze dvadeset dušeka i stavi ih preko zrna graška, a odozgo još dvadeset perina od guščjeg perja.
Tu je trebalo da prenoći princeza.

Ujutru je zapitaše kako je spavala.
– O, vrlo loše, – reče princeza. – Gotovo cijele noći nisam ni trenula. Ko zna šta je bilo u toj postelji?

Ležala sam na nečem tvrdom, tako da sam po cijelom tijelu modra i zelena. To je strašno!
Tako su se uvjerili da je ona prava pravcata princeza, jer je kroz dvadeset dušeka i dvadeset perina od paperja osjetila zrno graška. Toliko nježan nije mogao biti niko, sem prave pravcate princeze!
Kraljević je uze za ženu, jer je sada znao da uzima pravu pravcatu princezu, a zrno graška odnesoše u umjetnički muzej, gdje se i sada može vidjeti, ako ga neko nije uzeo.