Dobra djeca, loše navike


Od sisanja palca dok su još bebe do infekcije pupka radi piercinga, roditelji današnjice moraju se nositi s mnogim izazovima i lošim navikama u kojima uživaju i dobra djeca.

Doručak. Roditelji moraju biti uzor djeci da bi ona razvila zdrave prehrambene navike, počevši od jutra i doručka. Jedite doručak s vašom djecom i potičite ih da jedu hranu bogatu vlaknima, proteinima i zdravim masnoćama. Djeca imaju više energije i bolje se koncentriraju u školi te imaju bolje rezultate na testovima ako jedu doručak. Ako se vašem djetetu ne sviđa zdrav doručak, izmiješajte šećerne pahuljice s cjelovitim žitaricama.

Ograničite vrijeme provedeno pred TV-om. TV, kompjuter i ostale aktivnost za koje je potrebno sjediti pred ekranom trebaju biti ograničene na dva sata na dan. Djecu trebate izvući iz kuće i potaknuti da se igraju vani. Ako planirate unaprijed, možete osmisliti igre i aktivnosti koje će zamijeniti vrijeme koje dijete želi provesti pred ekranom a koje će biti i zabavnije nego buljenje u TV.

Naučite djecu dobroj higijeni. S dobrim higijenskim navikama treba početi jako rano jer ih želite spriječiti da pokupe neku bolest i pomoći im da se društveno razviju. Naučite dijete da pere ruke redovito, da pere zube i da ne zaboravi zubni konac. Ove navike kad se jednom ustale, ostat će vašem djetetu trajna navika.

Odviknite dijete od dude i polako s njim ako sisa palac. Neka djeca su duže privržena dudama i nakon prvog rođendana. Najbolje je da jednostavno prekinete s dudom. Možete održati neku ceremoniju oproštaja s dudom oko djetetova prvog rođendana. Problem sa sisanjem palca je malo drugačiji. Stručnjaci preporučuju da ne tjerate dijete da prestane dok nije spremno. Obično će dijete samo prestati, najdalje do 4-5 godine, prije nego krene u školu.

Educirajte dijete o tetovažama, piercingu i seksu. Mogli ste vidjeti djecu od 15 godina koje nose tetovaže i piercinge. Važno je objasniti djetetu opasnosti od HIV-a i ostalih bolesti koje se mogu pokupiti prljavom iglom kad se žele tetovirati ili piercati u nekom zabačenom studiju ili kod prijatelja. Isto tako, ako se vaše dijete želi tetovirati, trebate saznati koji mu je motiv i ne nametati mu preveliki pritisak. Što se tiče razgovor o rodama, najbolje je početi rano, u dobi od 11- 12 godina. Što ranije počnete, to bolje, pogotovo za cure. Neki razgovaraju kad su djeca u dobi od 9 godina.

Potičite dijete da bude aktivno. Pedeset posto djece u dobi od 12 do 21 nisu dovoljno aktivni. Potičite fizičku aktivnost u cijeloj obitelji. To je dobar način da spriječite eventualnu pretilost kod djeteta. Isto tako, fizička aktivnost ne mora uvijek biti vani na otvorenom. Ponekad je dovoljno i samo da se malo kreće, da su mu mišići i zglobovi aktivni... i da potroši malo energije.


Odabrao PC školarac Team