}); ŠTA TREBATE ZNATI O FACEBOOK-u

ŠTA TREBATE ZNATI O FACEBOOK-u

„Svi su gore“ reći će vam vaš klinac kad saznate da ima profil na Facebooku. Možda ste saznali da je član kad ste i sami surfali ovim zaraznim social networking servisom. Da li biste trebali brinuti? Koliko je dijete sigurno na Facebooku?
Osobe svih dobi teže za nekom vrstom socijalne interakcije na Internetu, pa tako i naša djeca. Biti članom Facebooka ili MySpacea nije samo „in“, već korisno i zabavno. Ipak, kad govorimo o djeci, sasvim je prirodno imati strahove zbog tzv. on-line predatora, odnosno zlostavljača, koji bi djecu mogli izložiti pornografskom ili pedofilskom sadržaju i nekom drugom obliku elektroničkog zlostavljanja.

Šta trebate znati o Facebooku?
1. Facebook je Internet stranica koja nam pomaže da se povežemo s prijateljima iz svoje stvarne okoline. Mnogi ga smatraju prilično sigurnim, jer vaše osobne podatke i sadržaje mogu pregledavati  samo korisnici koje ste prihvatili i unijeli kao prijatelje. Ipak, Facebook je onoliko siguran koliko ga vaše dijete učini sigurnim za sebe.

2. Dijete može kreirati i tzv. limitirani profil koji mu omogućuje da određenim ljudima zabrani pregledavanje svog profila ili nekih njegovih dijelova. Drugim riječima, vaše dijete može i vama zabraniti da vidite s kime razgovara, kakve fotografije stavlja, u koje grupe se učlanjuje ili pak vam u potpunosti zabraniti pristup profilu čak i ako vas je prihvatilo kao “frenda na Fejsu”.

3. Facebook nas povezuje s ljudima s kojima smo u nekoj vrsti interakcije u stvarnom svijetu. Kod djece su to najčešće razred ili škola, sportska ili neka druga grupa. Dijete bi trebalo biti pažljivo prilikom biranja prijatelja, jer Facebook zahtijeva upisivanje e-mail adrese za primanje obavijesti. E-mail adresu vašeg djeteta mogu vidjeti samo njegovi prijatelji, ali ako su oni zlonamjerni, dijete je izloženo potencijalnom elektroničkom zlostavljanju izvan Facebooka.

4. Facebook omogućava stavljanje fotografija i videa na profil, koje potom vide prijatelji vašeg djeteta. Stoga je važno da kontrolirate sadržaje koje stavlja vaš klinac, ali i sadržaje koje stavljaju njegovi prijatelji.

5. Facebook svakog korisnika obavještava šta rade njegovi prijatelji, gdje idu, šta vole, šta ne vole, šta je “in” itd. Vaše dijete u svakom trenutku zna šta rade njegovi prijatelji, pa vrlo lako može poželjeti ili biti pod utjecajem stvari koje vi ne odobravate i smatrate ih pogrešnima.

Na koji način Facebook štiti maloljetne članove?
Kako mu je u interesu pružati servis koji je sigurno okruženje za djecu i tinejdžere, Facebook je 2008. godine poduzeo više od 40 dodatnih mjera kako bi ih zaštitio od neprimjerenih sadržaja i osoba. Najvažniji od njih uključuju:

-    Automatsko alarmiranje kada je dijete u opasnosti ili kada daje osobne podatke nepoznatoj osobi
-    Micanje reklama za cigarete i alkohol s profila maloljetnika
-    Brisanje grupa u kojima se raspravlja o incestu, pedofiliji, elektroničkom zlostavljanju i sličnim temama
-    Kontrolu promjene prvotno unešene dobi u profilu, osobito kada odrasli umanjuju svoje godine (šta je često praksa pedofila kada se žele približiti djeci)
-    Zabranu pristupa Facebooku za osuđene seksualne prijestupnike
-    Ograničavanje mogućnosti da odrasli konstantno pretražuju profile osoba mlađih od 18 godina
-    Uvođenje tima stručnjaka koji na svaku pritužbu korisnika poduzimaju određene mjere u roku od 24sata
-    Savjete o sigurnosti prilikom registracije djeteta te automatsko ukidanje svih linkova prema neprimjerenim podstranicama
-    Potvrdu djetetovih godina i identiteta

Konkurentska stranica My Space ima slične sigurnosne mjere.

Kako roditelji mogu zaštiti dijete?
Roditelji su prva karika u lancu sigurnosti kad su djeca i Internet u pitanju. Naime, Facebook i slične stranice mogu napraviti mnogo, ali roditelji su ti koji djecu uče biti odgovornima i donositi dobre procjene i odluke.

Čak i ako nikad niste čuli za Facebook, a vaši su vas klinci odavno pretekli u poznavanju računala, programa i Interneta, možete svakako razgovarati s njima i jasno im naglasiti da vam se obavezno obrate ukoliko su doživjeli ili osjetili i najmanju neugodnost na Internetu. Facebook na svojim stranicama također naglašava kako je nužno s djecom pričati o opasnostima na Internetu te donosi nekoliko savjeta koje je djeci potrebno uvijek ponavljati. To su:
•    Nikada nikome ne otkriti svoj password
•    Kreirati postavke u profilu koje štite privatnost
•    Biti oprezan s objavljivanjem osobnih podataka, kao šta su broj telefona ili kućna adresa
•    Svaku neugodnost ili zlostavljanje treba prijaviti na linku “Report” ili putem e-mail adrese abuse@facebook.com
•    Svakoga tko im šalje neželjene ili neprimjerene poruke i sadržaje treba blokirati i prijaviti

Opcija je i instaliranje softvera koji blokira sve neprimjerene internetske sadržaje na djetetovom i kućnom računalu.

Kako kontrolirati dijete na Facebooku?
Facebook u načelu, prema američkim zakonima, ne smije davati neovlašteni pristup korisničkom računu osobi koja nije njegov vlasnik, pa čak i kada se radi o djeci. Ipak, ako je vaše dijete mlađe od 13 godina i ima kreiran Facebook profil s osobnim podacima, možete zatražiti pristup njegovom korisničkom računu na e-mail  privacy@facebook.com prilikom čega upišite sljedeći subject: “COPPA Data Request“.
(J.Ko.)
Pozovite i prijatelje da se pridruže na https://www.facebook.com/PCskolaracDigitalniMagazin